De simkaart verdwijnt

© iStock

Apple en Samsung werken samen met telecomaanbieders aan een standaard die het gebruik van de simkaart overbodig maakt.

De simkaart is nu nog het fysieke element dat het abonnement bij een telecomaanbieder koppelt aan een toestel. Met een e-SIM (embedded SIM) zou het gefriemel met het kleine chipje niet meer nodig zijn.

De e-SIM geeft gebruikers de mogelijkheid van telecomaanbieder te wisselen door de informatie op een embedded chip te wijzigen via een interface op de telefoon. Apple werkt al aan het toepassen van de nieuwe mogelijkheid in hardware, meldt The Financial Times. Een opstapje daar naar toe was de Apple SIM die in de LTE iPad zat, die vorig jaar beschikbaar kwam. Ook Samsung zou al voorbereidingen treffen.

Volgens de brancheorganisatie GSM Association staan veel van de aangesloten telecomaanbieders inmiddels positief ten opzichte van de ontwikkeling. Sommigen hebben echter de komst van de e-SIM uitgesteld omdat deze het overstappen naar een andere provider zou vergemakkelijken.

De e-SIM standaard kan al in de loop van volgend jaar afgerond en geratificeerd worden. Dat betekent overigens niet dat de traditionele simkaart gelijk verdwenen zal zijn. Vermoedelijk bestaan de twee opties nog enige tijd naast elkaar.

De toestelmakers willen graag af van de simkaart en zijn houdertje. Het zijn kwetsbare onderdelen en verhinderen een verdere afslanking van de toestellen.

Bron: Automatiseringgids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content