‘De smartphone verandert onze vingers en hersenen’

© iStock

Britse en Zwitserse onderzoekers hebben vastgesteld dat de hersenen en vingers van mensen die hun smartphone intensief gebruiken beter met elkaar samenwerken.

De onderzoekers keken naar de hersenactiviteit van 37 vrijwilligers: 26 smartphonegebruikers en 11 klassieke gsm-bezitters. Zij kregen elektroden op hun hoofd, die de elektrische signalen tussen de hersenen en de handen registreerden terwijl er druk uitgeoefend werd op de duim, wijsvinger en middenvinger.

Bij smartphonegebruikers werd duidelijk een grotere hersenactiviteit vastgesteld. Die activiteit was ook recht evenredig met hoe intensief de telefoon gebruikt werd.

Het gedeelte in de hersenen dat je vingers vertegenwoordigt, licht blijkbaar op als je je vrienden de hele week door berichtjes zit te sturen, en de activiteit neemt merkbaar af als je je smartphone wat vaker weglegt. Bij mensen met klassieke telefoons was dit effect niet merkbaar, aldus de onderzoekers.

Of dit nu goed of slecht is, is nog maar de vraag. Maar dit maakt wel duidelijk dat je geen handwerk moet verrichten (zoals muziek spelen) om een shift te zien in hoe je hersenen en vingers samenwerken, schrijft Engadget.

Partner Content