De smartphone wordt smaller

Samsung Galaxy S8 (achterkant) en S8+ (voorkant) © Samsung

Onze smartphones veranderen stilaan van vorm. De huidige generatie heeft vaker een smaller lang scherm en dat wordt stilaan de norm.

Begin 2017 hadden de meeste verkochte smartphones een schermverhouding van 16:9. Maar de laatste maanden duiken er steeds meer toestellen, ook van grote namen, op met een 18:9 verhouding of groter. Dat wil zeggen dat de toestellen in verhouding iets langer en smaller zijn.

Inhoudelijk verandert dat weinig aan uw smartphone, maar het maakt wel dat een toestel net iets makkelijker in een kleine of normale handpalm past.

De donkergroene balk toont de oude 16:9 verhouding. De grijze en lichtgroene balken tonen de opkomst van smallere, langere smartphones.
De donkergroene balk toont de oude 16:9 verhouding. De grijze en lichtgroene balken tonen de opkomst van smallere, langere smartphones.© .

Marktonderzoeker IHS Markit verwacht dat 66 procent van de nieuwe smartphones in het derde kwartaal van dit jaar de nieuwe verhouding zullen hebben. Tien procent meer dan een jaar geleden.

Het bedrijf wijst er op dat Samsung en Apple hun recentste topmodellen zelfs een 18,5:9 en 19,5:9 verhouding meegeven. Vroeger was dit alleen mogelijk met toestellen met een AMOLED-scherm, maar tegenwoordig zou het volgens de marktanalist ook met TFT LCD-schermen kunnen, wat maakt dat ook goedkopere toestellen de nieuwe vorm kunnen aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content