De sms bestaat 22 jaar: een terugblik

Neil Papworth, de eerste sms'er. © .
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Van de Duits-Franse bedenkers van het sms-concept tot de eerste sms’ende Brit Neil Papworth, en van de eerste Belgische tekstberichtendienst ProxiText tot actuele messaging-alternatieven als WhatsApp: een beknopte geschiedenis van het sms’je.

De tweet avant la lettre

Het concept voor de sms (‘short messaging service) werd in 1984 uitgedacht door de Duitser Friedhelm Hillebrand en de Fransman Bernard Ghillebaert. Uit experimenten van Hillebrand bleek dat de nodige lengte voor een tekstbericht 160 tekens was, iets waar Twitter zich later op baseerde voor zijn 140 tekens

Maar de eerste sms werd pas jaren later de wereld in gestuurd: op 3 december 1992, door de Britse softwareontwikkelaar Neil Papworth.

Merry Christmas

Papworth wenste de ontvanger, manager Richard Jarvis van het Britse telecombedrijf Vodafone, een ‘Merry Christmas’. Hij typte het historische bericht overigens op zijn computer, omdat dat op de mobiele telefoons van toen nog niet kon. Dat lukte eigenlijk pas naar behoren in 1997, toen Nokia de eerste telefoon met een volledig keyboard op de markt bracht.

ProxiText

Zoals we eerder al schreven, werd de sms in België geïntroduceerd in 1996. Proximus kwam toen als eerste Belgische operator op de proppen met een tekstberichtendienst, ‘Proxitext’.

De sms bestaat 22 jaar: een terugblik

Twee jaar later, in 1998, volgde ProxiText Direct – de sms zoals hij vandaag nog min of meer werkt -, en sloeg ook Mobistar aan het sms’en.

Nog eens twee jaar verder in de tijd, in 2000, werden gebruikers pas in staat gesteld te sms’en van de ene naar de andere provider.

WhatsApp en co

In de jaren daarna werd het tekstbericht een onmisbaar communicatiemiddel wereldwijd, maar door de komst van de smartphone en alternatieve mobiele berichtendiensten nam de populariteit van het sms’je sterk af.

De voorbeelden zijn genoegzaam bekend, zie WhatsApp en Facebooks Messenger-app. De gemiddelde WhatsApp-gebruiker verstuurde in 2014 meer dan 1000 berichten per maand. Een andere hoofdrolspeler is Apple, dat sinds 2011 met zijn iMessage-dienst tekstberichten mogelijk maakt over het internet. iMessage was de eerste internetberichtendienst die ingebed zat in telefoonsoftware.

Bekijk hier een actuele infografiek die de geschiedenis van de sms (vanuit Amerikaans oogpunt) weergeeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content