De toekomst is een open e-boek

© ThinkStock

De boekenverkoop in Vlaanderen daalt al drie jaar op rij. De onlineverkoop van fysieke en digitale boeken is het enige segment dat structureel groeit in Vlaanderen.

De boekenverkoop in Vlaanderen daalt al drie jaar op rij. De onlineverkoop van fysieke en digitale boeken is het enige segment dat structureel groeit in Vlaanderen.

Daardoor dreigt een verdere kaalslag bij uitgevers en boekverkopers. Zelfs met een gereglementeerde boekenprijs kijken die traditionele spelers tegen hogere marketingkosten en investeringen in IT aan.

In alle sectoren is e-commerce bezig aan een inhaalbeweging in Vlaanderen. Wie denkt dat het boekenvak de dans verder ontspringt, leeft op ijdele hoop. De traditionele spelers hebben al veel opportuniteiten laten schieten. De onlineverkoop van fysieke boeken stonden ze grotendeels af aan Bol.com en Amazon. De sector ijvert nu voor een grootschalige imagocampagne om het lezen en kopen van boeken aan te moedigen.

Op de lange termijn heeft het Vlaamse boekwezen meer aan het stimuleren van e-boeken. In de VS schommelt het aandeel rond 30 procent. In Vlaanderen halen Nederlandstalige e-boeken in de verkoop slechts 3 procent. Dat zal onvermijdelijk groeien. Jongeren zijn verslaafd aan lezen op een scherm, geen enkele campagne verandert dat.

Om te vermijden dat Amazon ook hier dominant wordt in de e-boeken, ijvert de sector beter voor een open standaard op Europees niveau. Op die manier heeft de consument volledige zekerheid dat een aangekocht e-boek op elk toestel en in elke dienst wordt ondersteund. Vlaamse uitgevers kozen al eens voor de verkeerde standaard met kopieerbeveiliging. Daardoor was het in het begin eenvoudiger om een IKEA-meubel te monteren dan om een legaal aangekocht e-boek op een toestel naar keuze te krijgen.

De meeste uitgevers zijn al op hun stappen teruggekeerd en werken zelfs aan een gemeenschappelijke nieuwe, open standaard. Te laat, want ondertussen gingen mensen massaal op zoek naar illegale, maar makkelijk te installeren e-boeken. (SF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content