De vele besturingssystemen van Apple
Op zijn Worldwide Developer Conference heeft Apple een hele reeks nieuwe spullen aangekondigd, waaronder een nieuw iOS met extra privacyfuncties, een nieuw macOS en een apart besturingssysteem voor de iPad.
Laten we beginnen met het mobiele besturingssysteem. iOS 13 heeft als belangrijke technische update een nieuwe manier om apps te verpakken. Die pakketten zouden de helft kleiner zijn om te downloaden, en ook twee keer zo snel lanceren.
Er komt verder een Dark Mode die je ogen moet sparen door de typische blindend witte interface om te draaien naar een zwart scherm met witte letters. Zet het thema aan en het wordt doorgetrokken naar alle apps van Apple zelf. Externe ontwikkelaars kunnen het ook implementeren in hun eigen apps.
Privacy
Opvallend tijdens de keynote is de focus die Apple legt op de privacyfuncties. Met nauwelijks verholen steken naar de grote concurrenten Facebook en Google, meldt Apple dat het delen van locaties voor iOS aan banden legt. Dat is bijvoorbeeld het geval in de nieuwe, opgefriste versie van de gps-software Maps. “Maps is onworpen om pirvaat en veilig te zijn,” zegt Apple software baas Craig Federighi. “Het is niet nodig om een hendel over te halen om Maps te vragen je privacy te respecteren.”
iOS 13 laat gebruikers toe om hun locatie één keer te delen met een app, waarna die de volgende keer opnieuw toestemming moet vragen. Geeft de gebruiker aan dat een app altijd mag tracken, dan zal Apple rapporten genereren van wat er allemaal verzameld wordt. Federighi belooft ook dat iOS 13 apps zal tegenhouden die proberen om een omweg te zoeken voor die privacyfuncties door bijvoorbeeld Bluetooth of wifi-signalen te gebruiken voor locaties.
Eigen login
Een logische volgende stap voor Apple is dan om zijn eigen loginsysteem te pushen. ‘Sign in with Apple’ is een ‘single sign-on’ systeem dat je toelaat om een alternatief mailadres te genereren voor een app, wanneer je daar een login nodig hebt. Het idee is dat je bij pakweg webwinkels inlogt met je Apple account, in plaats van voor elke winkel een aparte account te maken (en te onthouden).
Het is een systeem dat al met succes werd uitgerold door Google (met Google Sign-In) en Facebook (met Facebook Login). Apple wil hier duidelijk de concurrentie aangaan. “We willen een betere optie aanbieden”, zo klinkt het op bij de aankondiging. “Dit systeem biedt snelle, makkelijke aanmelding, zonder alle tracking.”
Dit systeem biedt snelle, makkelijke aanmelding, zonder alle tracking.
Je kan inloggen met Apple via de Face ID of Touch ID op de toestellen. Cruciaal voor de adoptie van het systeem is bovendien dat ondersteuning voor Sign in with Apple verplicht zal worden voor apps die in de App Store staan.
iOS 13 is beschikbaar voor de verschillende iPhone XS modellen, iPhone X, iPhones 6S tot 8 Plus, iPhone SE en iPod touch van de zevende generatie.
Nieuw macOS
Apple kondigt verder ook een nieuw macOS aan. De versie krijgt de naam Catalina mee, en wordt volgende maand beschikbaar voor ontwikkelaars en beta-testers. In Catalina splitst Apple zijn uit zijn voegen gebarsten iTunes in drie: Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV.
Nog opvallende functies zijn Sidecar, dat je toelaat om een iPad te gebruiken als tweede scherm voor een macOS toestel, en een optie om de computer aan te sturen met alleen je stem – iets was al voor iOS mogelijk was. Aan securitykant komt er een Gatekeeper software die ervoor moet zorgen dat apps toestemming vragen voordat ze toegang krijgen tot gebruikersdocumenten.
Voor de ontwikkelaars is er het goede nieuws dat iOS apps nu compatibel worden met macOS. De twee developer kits worden samengebracht.
De iPad krijgt een eigen OS
Naast iOS en macOS komt Apple met een derde groot besturingssysteem, iPadOS, specifiek voor Apple’s tablets. Bedoeling daarvan is de eigenheid van de tablet, die het midden houdt tussen een mobieltje en een laptop, ten volle te benutten. Denk daarbij dan vooral aan interface tweaks. Apple zal in Safari voor bepaalde sites bijvoorbeeld de desktopversie laden op iPad, in plaats van de mobiele versie. Zo moet het makkelijker worden om met pakweg Google Docs te werken.
De iPad krijgt met het nieuwe OS een eigen set van API’s, waarmee ontwikkelaars elementen kunnen maken voor de specifieke interface van de tablet. Het aparte besturingssysteem zal beschikbaar zijn op de verschillende uitvoeringen van de iPad Pro, op de iPad van vijfde en zesde generatie, op iPad mini 4 en vijfde generatie, en op iPad Air 2 en derde generatie.
En de rest
Ook de kleinere besturingssystemen krijgen hier een daar een update. watchOS 6, voor de iWatch, heeft enkele nieuwe klokken gekregen, en ondersteunt nu ook alleenstaande apps. Dat betekent dat je nu niet altijd meer dezelfde app op je gelinkte iPhone nodig zal hebben. Die apps kan je halen in de speciale Apple Watch App Store.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier