De vijf grootste internetblunders van 2008

De eindejaarslijstjes blijven binnenstromen: na de 10 grootste datarampen, krijgen we nu de vijf grootste internetblunders van 2008 gepresenteerd.

De eindejaarslijstjes blijven binnenstromen: na de 10 grootste datarampen, krijgen we nu de vijf grootste internetblunders van 2008 gepresenteerd.

De vijfde plaats is voor het incident dat plaats vond op 22 maart. Op die dag braken een aantal hackers in op de website van de Epilepsie Foundation. Bij wijze van ‘grap’ plaatsten de inbrekers er honderden links naar webpagina’s vol flitsende beelden: een regelrechte aanval voor mensen die lijden aan fotogevoelige epilepsie.

In augustus moest NASA bekennen dat enkele laptops aan boord van het internationale ruimtestation besmet waren met malware én dat dit niet de eerste keer was: goed voor de vierde plaats.

De derde plaats in het weinig benijdenswaardig klassement is voor de beruchte deeltjesversneller van het CERN. Een deel van het computernetwerk bleek niet bestand tegen een hack door ‘het Grieks beveiligingsteam’. Ook heel wat beroemdheden werden dit jaar het slachtoffer van hackers. Zo werd in september nog de persoonlijke e-mailaccount van Sarah Palin gekraakt.

Maar de grootste internetblunder van het jaar is volgens PC Tools, de samensteller van het lijstje, helemaal niet om mee te lachen. In augustus ontdekte een beveiligingsconsultant namelijk een bijzonder ernstige fout in de DNS-infrastructuur van internet, met een kettingreactie aan beveiligingspatches door zowat alle grote it- bedrijven tot gevolg.

Voor 2009 verwacht PC Tools overigens dat ‘clickjacking’ een promintente rol gaat spelen. Clickjacking is de nieuwste techniek van cybercriminelen om de online identiteit van iemand te stelen. Maar ook de nep-virusscanners en bedreigingen op sociale netwerken zullen een probleem blijven in 2009. Toch alvast een veilig nieuwjaar gewenst!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content