De VN vraagt aan Turkije om Twitter te deblokkeren

© Belga

Het Hoog Commissariaat van de VN voor de Mensenrechten heeft dinsdag aan Ankara gevraagd om de blokkering van Twitter op te heffen. Volgens de VN zou Turkije anders zijn internationale rechtsverplichtingen schenden.

“We zijn bezorgd omdat de blokkering sinds 20 maart van de toegang tot Twitter door het telecommunicatieagentschap onverenigbaar is met de internationale verplichtingen van Turkije inzake mensenrechten” verklaarde een woordvoerder van het Hoog Commissariaat, Rupert Colville, tijdens een persconferentie in Genève. “De rechten van mensen moeten zowel online als offline gevrijwaard worden. Ook manen we de overheid aan de Twitterblokkering te annuleren” zei hij.

Op bevel van de leider van de Turkse regering, heeft de telecommunicatieautoriteit sinds donderdag de toegang tot het Amerikaans sociaal netwerk verboden. Politieke tegenstanders hadden er gekraakte telefoongesprekken over de deelname van de eerste minister Recep Tayyip Erdogan in een groot corruptieschandaal verspreid. Door die maatregel heeft Turkije zich de woede van een deel van de internationale gemeenschap op de hals gehaald, onder meer van Washington dat een hinderpaal voor de vrijheid van meningsuiting aan de kaak stelt”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content