De zaken lopen mank

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Wie zich al eens in het bos waagt voor wat draafwerk, weet dat je niet kan blijven lopen. Op een bepaald moment is het vat op en kan je maar beter even uitpuffen.

Wie zich al eens in het bos waagt voor wat draafwerk, weet dat je niet kan blijven lopen. Op een bepaald moment is het vat op en kan je maar beter even uitpuffen.

Liefst in de buurt van de vooropgestelde kilometers natuurlijk. Dat geldt zelfs voor de grootste afstandslopers. Ook aan lopende zaken komt een einde, niet in het minst omdat de bevoegdheden bijzonder beperkt zijn. En zo loopt vroeg of laat alles mank.

Gelukkig had Fedict destijds in 2006 een ruime marge genomen voor het FedMan-netwerk dat de federale overheidsinstellingen verbindt. Lopende zaken laat niet toe om een nieuwe offerte-aanvraag uit te schrijven van 8 tot 9 miljoen euro. FedMan, dat ook voor 100.000 ambtenaren internetdiensten verzorgt, werd dus maar met een jaar verlengd. Dit jaar dreigt de limiet van de breedbandcapaciteit enkele keren overschreden te worden.

Maar er is meer, heel wat topbenoemingen blijven liggen, want geen lopende zaken. Zo is er geen nieuwe ict-manager voor de federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid, ook niet voor Volksgezondheid, en ook niet voor Arbeid. In die benoemingen hebben ministers nog steeds een sterke hand. Vandaar ook dat Didier Reynders graag een noodregering wil met grotere bevoegdheden. Vandaar ook dat de andere partijen die hun belang na de verkiezingen sterk zagen toenemen, er niet voor te vinden zijn.

Rustige vastheid is één ding, maar stilaan wordt het wel roestige vastheid en lopen de zaken niet alleen mank, maar stilaan echt wel vast. Je kan niet blijven roepen dat er beter een goed akkoord is, dan een snel akkoord. Met krampen kan je ook niet blijven lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content