De zeven grootste ict-uitdagingen

Op een Gartner-symposium in Las Vegas hebben analisten de zeven belangrijkste ict-uitdagingen gepresenteerd voor de komende 25 jaar.

Op een Gartner-symposium in Las Vegas hebben analisten de zeven belangrijkste ict-uitdagingen gepresenteerd voor de komende 25 jaar.

De tsunami van mobiele apparaten die ons overspoelt, schreeuwt volgens de analisten om een gebruiksvriendelijker manier van opladen dan batterijtjes verwisselen of mobiele apparaten aan een stopcontact vastnagelen. Volgens Gartner kwam het beroemde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in juli 2007 het verst tijdens een experiment met draadloze stroomtoevoer (ja, dat bestaat!). Commerciële toepassingen van deze techniek liggen echter nog niet in het verschiet.

Ook al beweren mensen van Intel het tegendeel, aan de verkleining van transistoren moet een keer een eind komen. Chipfabrikanten zoeken hun heil daarom steeds meer in het bouwen van multiprocessor-, multicore- en multithreadingsystemen. Die toenemende hardwarecomplexiteit roept echter ook toenemende softwarecomplexiteit op. Helaas zijn er momenteel nog onvoldoende softwarematige gereedschappen die parallelle verwerking kunnen ondersteunen.

Het grote probleem volgens Gartner is dat het niet zo eenvoudig is om rekenproblemen op te splitsen in kleinere problemen die door aparte processoren kunnen worden opgelost. Er moet daarom goed worden uitgevogeld hoe je processen effectief opbreekt in subprocessen, hoe je taken plant zodat ze gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden en welke architectuur een parallel verwerkingsproces het best ondersteunt.

De visie van het onderzoeksbureau op het gebied van invoermiddelen is niet kinderachtig. Gartner wil niet alleen af van de muis en het toetsenbord, maar gewoon van alle invoermiddelen. Geen compromissen, maar overstappen op een combinatie van handgebaren, spraakherkenning, natuurlijke taal-synthese enzovoort. En dat allemaal realtime.

Ook op het gebied van machinevertaling schetst Gartner weidse vergezichten: “Als eenmaal de horde van de natuurlijke taalverwerking door computers is genomen, neemt de onderzoekscomplexiteit verder toe wanneer computers vertalingen en taal moeten produceren die begrijpelijk zijn voor een mens.” Dat is nogal wat, maar de analisten zien al wel een voorzichtige start van dit communicatiewalhalla: “Er bestaan al enkele rudimentaire systemen voor basale spraakvertaling.”

Gartner: “De huidige technologie moet het vuur aan de schenen worden gelegd om de 161 Exabytes aan digitale informatie, die volgens de Amerikaanse professor Francine Berman jaarlijks worden geproduceerd, gedurende twintig jaar op te slaan. De barrières die moeten worden overkomen zijn onder andere formaat, hardware, software, metadata en het terugvinden van informatie.”

6. Het opvoeren van de productiviteit van programmeursVolgens de onderzoekers neemt de vraag naar software zodanig toe, dat de productiviteit van ontwikkelaars drastisch moet stijgen, met ongeveer factor honderd. Goede softwaretools vormen volgens hen slechts de druppel op een hete plaat. Hergebruik van code biedt betere perspectieven.

Wat is de zakelijke waarde van ict? Het kwantificeren van het antwoord op deze vraag is volgens Gartner een belangrijke uitdaging. Een complicerende factor daarbij is dat de rekenmethoden die daarvoor nodig zijn kunnen verschillen per organisatie.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content