Debetkaart van Visa kan België nog niet bekoren

Visa heeft met zijn debetkaart VPay nog geen voet aan de grond gekregen in België.

Visa heeft met zijn debetkaart VPay nog geen voet aan de grond gekregen in België.

De Belgische banken hanteren nog altijd het systeem van Bancontact/Mister Cash en aarzelen om te kiezen voor een alternatief. “Toch verwachten we dat vroeg of laat zal gekozen worden voor een internationaal systeem, zoals dat van VPay”, verklaart Philippe Menier van Visa Europe. “Gezien de investeringen die er nodig zijn in Bancontact/Mister Cash. Daar heeft het Belgische bedrijf de middelen en de mensen niet voor, en wij wel.”

Visa zegt dat het technisch gezien vandaag al de VPay-kaart kan uitgeven in ons land. Alle Belgische bankautomaten zouden het betaalmiddel aanvaarden en bij de handelaars is al 60 procent van de terminals aangepast. Maar het probleem ligt bij de banken -minstens één van hen zou expliciet moeten kiezen voor het debetsysteem van Visa- en bij de 40 procent handelaars van wie de betaalterminals nog niet zijn aangepast. Zij zouden extra software moeten aankopen, misschien een bijkomend abonnement nemen, en dat kost geld.

“Mensen zijn bang voor verandering, maar op die manier blijft men ook verstoken van innovaties”, aldus Menier. Hij wijst op de contactloze betaalkaart, waarbij met een simpele zwaaibeweging kan worden afgerekend, de elektronische maaltijdcheques of de CodeSure-kaart. Op de achterkant van die kaart staat een ingebouwd toetsenbord. “Dit garandeert veilige internetbetalingen of kan ook een alternatief betekenen voor de kaartlezer bij pc-banking.”

De VPay-kaart is daarenboven bijzonder veilig, klinkt het nog. “Van de 14 miljoen kaarten die sinds een jaar in omloop zijn, was er nog geen enkel geval van skimming.” De Belgische grootbanken hebben recent het gebruik van debetkaarten (Maestro, nvdr) buiten de eurozone onmogelijk gemaakt, precies omwille van het veiligheidsprobleem.

Visa verwijst nog naar het voorbeeld van Nederland waar enkele maanden geleden beslist is om VPay te gaan gebruiken, omdat het nationale betaalsysteem aanpassen te duur was geworden. In het tweede kwartaal worden de eerste VPay-kaarten uitgegeven. “Onze bedoeling is niet om Bancontact/Mister Cash uit de markt te halen, maar wel om meer keuze te bieden”, verklaarde Menier.

Bron: Belga

Partner Content