Decreet wapent zenders tegen Telenet & Belgacom

Het Vlaams Parlement heeft het decreet goedgekeurd waarmee de regels rond digitale tv en het doorspoelen of uitgesteld kijken worden vastgelegd. Al zien experts er geen oplossing in.

Het Vlaams Parlement heeft het decreet goedgekeurd waarmee de regels rond digitale tv en het doorspoelen of uitgesteld kijken worden vastgelegd. Al zien experts er geen oplossing in.

Het decreet stelt dat distributeurs zoals Telenet het televisiesignaal volledig en onverkort moeten doorsturen. Een verbod op doorspoelen of uitgesteld kijken is er niet, maar mag enkel met akkoord van de zenders. Ook voor toekomstige nieuwigheden krijgen de zenders een vetorecht.

Mediakenner Jo Caudron ziet geen oplossing in het nieuwe decreet. “Er is machtsmisbruik door Telenet volgens de zenders, met Vtm op kop, en dit decreet geeft de zenders een wapen om te onderhandelen over dat machtsmisbruik.”

Caudron hekelt het feit dat het decreet wel regels vastlegt om een soort vrede te bekomen, maar dat ze de spelers niet motiveert om verder samen te zitten.

Omdat het decreet te fel focust op de huidige twisten is het bovendien niet klaar voor toekomstige situaties. “Dit is geen duurzaam model, er is door de politiek niet over nagedacht”, klinkt het bij Caudron. Zo staat Vtm op het punt om Stevie commerciëel aan te bieden. “Als Vtm geld vraagt voor Stevie en facturen uitstuurt naar gebruikers dan zijn ze de facto een concurrent van Telenet en Belgacom.”

Andere situaties zijn wanneer het Belgische tv-landschap internationaliseert en diensten als Netflix of YouTube feller concurreren met nationale zenders, maar ook meer bandbreedte opeisen. Al hoeft het niet eens internationaal. Zo zijn er tv-diensten op komst waarmee je programma’s via je internetverbinding naar je tv kan streamen. Maar kijken via zo’n dienst telt wel mee in je dataverkeer, waar digitale tv van Telenet of Belgacom Tv (dat IP TV gebruikt), niet meetellen.

Daarmee lijkt het decreet een oplossing voor de huidige twisten, zo lang de markt niet verandert, en in die oplossing hebben Vtm en de andere zenders een wapen gekregen om in de gesprekken met Telenet sterker te staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content