Deel van Systemat in nieuwe handen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Dienstenbedrijf draagt infrastructuurpoot over aan Systemat-toplui en investeerders.

Ict-dienstenbedrijf Systemat draagt zijn infrastructuuractiviteiten – het grootste deel van het bedrijf dus – over aan een consortium van enkele Systemat-toplui en een groep Luxemburgse en Franse investeerders.

“De kopers zijn van mening dat de informaticamarkt geleidelijk aan herstelt van de crisis waar de sector de afgelopen jaren onder leed. Zij denken dat, hoewel de meeste bedrijven zich zeer behoedzaam aan investeringen wagen, zij vanwege de veroudering van de apparatuur en de introductievan nieuwe software er toch toe gebracht zullen worden hun park te vernieuwen en hun systemen te migreren.” Ziedaar de motivering van de overname van de infrastructuurpoot van Systemat, zoals die een persbericht wordt geduid.

Van de leden van het overnemersconsortium zal de Luxemburgse investeerder Field Sicar 51 procent van de aandelen van het ‘new Systemat’ (sic) in handen hebben. 20 procent van de aandelen zal in handen zijn van Pierre Focant en Vincent Schaller, die tot voor kort de verkoopsdirecteurs waren van de twee voornaamste businessunits van Systemat, respectievelijk de KMO-divisie (SGS) en large accounts (SBS). De rest van de aandelen worden verdeeld over de Luxemburgse investeerder Sting en de Franse investeerder Eurocapital,

Het nieuwe bedrijf zal beschikken over een geconsolideerd vermogen van 6 miljoen euro. Focant wordt ceo van de groep, Schaller zal dienst doen als chief commercial officer (cco). Hun bedrijf staat vandaag al voor een omzet van zowat 100 miljoen euro. Lees: het leeuwendeel van het oude Systemat. Systemat draaide vorig een omzet van 101 miljoen euro. Dit jaar verwachtte het bedrijf een omzet van 110 miljoen euro. Het onderdeel rond boekhoudsoftware Popsy werd al eerder deze maand verzelfstandigd.

De nieuwe eigenaars zeggen de positie van Systemat bij de grote accounts te willen versterken, zonder het belang van de kmo’s te vergeten. Ook wordt het bedrijf in de toekomst meer geografisch uitgebreid, in Vlaanderen en in Luxemburg. Er komt meer nadruk op activiteiten als leasing van apparatuur (Syremat SA), bodyshopping (Systemat Expert SA) en distributie van it-toebehoren en bijbehorende diensten (Allo Supplies). Ook zal het ‘new Systemat’ gaan focussen de cloud, met de outsourcing van it-infrastructuur in een datacenter.

Hoeveel de overnemers op tafel legden voor Systemat is niet meegedeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content