Deepfake video toont Oekraïense president die zich zogenaamd overgeeft

Een screenshot uit de deepfake video. © Skynews

Een in elkaar geflanste video waarin te zien zou moeten zijn dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky publiekelijk capituleert conform de wens van het Kremlin is viraal gegaan.

De video in kwestie is niet bijzonder overtuigend, en werd woensdag aan alle kanten belachelijk gemaakt. Toch waarschuwen deskundigen dat deze slecht geredigeerde beelden de voorbode kunnen zijn van veel geraffineerdere vormen van manipulatie.

Het bewuste filmpje toont Zelensky, die met een asgrauw gezicht achter de presidentiële lessenaar staat te oreren en zijn landgenoten oproept de wapens neer te leggen ten overstaan van Russische invasietroepen. Het is niet duidelijk of er mensen zijn ingetrapt. Internetgebruikers wezen onmiddellijk op de kleurverschillen van Zelensky’s hoofdhuid en nek, het vreemde accent in zijn stem en de pixels rond zijn hoofd.

‘Absoluut verschrikkelijk’

Nina Schick, schrijver van ‘Deepfakes’, zei dat de beelden eruit zien als een ‘absoluut verschrikkelijke gezichtsruil’, met een verwijzing naar computerprogramma’s waarmee het hoofd van de een op de romp van een ander kan worden geplakt. Tegenwoordig zijn er echter ook technieken waarmee zeer realistische falsificaties (deepfakes) kunnen worden gemaakt. Facebook liet weten de video van het platform te zullen verwijderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content