Dell en HPE domineren sluimerende servermarkt

. © Hewlett Packard Enterprise

Het gaat (jawel, nog steeds) niet goed met de servermarkt. In het traag evoluerende segment nemen twee spelers de leiding, al duikt er ook een nieuwe speler op in de top vijf.

In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de wereldwijde omzet uit servers met 0,8 procent. Wel werden er 2 procent meer servers verkocht, dat becijfert marktanalist Gartner. Als we de grootste spelers op hun omzet afrekenen dan staat HPE bovenaan, gevolgd door Dell, IBM, Lenovo en Cisco.

Op basis van verkochte aantallen is de rangschikking iets anders. Hier leidt Dell gevolgd door HPE, Lenovo, Huawei en het vrij onbekende Inspur. Die laatste is meteen de grootste groeier, met 46 procent meer marktaandeel dan vorig jaar.

.
.© .

Azië trekt de markt

Volgens Gartner is de beperkte groei in aantallen vooral te danken aan de X86-markt. In aantallen kent elke regionale markt een daling. Enkel Asia-Pacific en Noord-Amerika stijgen met respectievelijk 5,6 procent en 3 procent.

In omzet is het opnieuw Asia-Pacific (+6,1%) dat de enige noemenswaardige groei kan neerzetten. Al deed ook Oost-Europa het 1 procent beter dan vorig jaar. Gartner wijt die positieve punten onder meer aan variabele groei in het datacentersegment en schommelende wisselkoersen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content