Dell koopt Dell

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Michael Dell kreeg het akkoord van de aandeelhouders om Dell Inc van de beurs te halen en door te gaan als een privébedrijf.

Na een lange strijd, onder meer met activist-investeerder Carl Icahn, hebben Michael Dell en Silver Lake Partners het akkoord gekregen van de aandeelhouders om het bedrijf van de beurs te halen. Dell en Silver Lake Partners leggen hiervoor net geen 25 miljard dollar op tafel, op basis van een aandeelprijs van 13,88 dollar (13,75 dollar aandeelprijs plus 13 dollarcent ‘special dividend’). Dat bedrag ligt lichtjes hoger dan het initiële bod van 24,4 miljard dollar, van februari dit jaar. Michael Dell zelf zal ca. 75 procent van het bedrijf in handen hebben. De overname zou tegen november volgend jaar moeten afgerond zijn, na onder meer het verkrijgen van een akkoord van de overheid.

Met het akkoord moet een einde komen aan de onzekerheid waar de klanten van Dell in de voorbije maanden werden gevangen gehouden, en die Dell behoorlijk wat omzet kostte, onder meer door prijsverlagingen om klanten te behouden. Na de overname kan Dell buiten de schijnwerpers van de beurs verder werken aan de transformatie van het bedrijf, door het uitwerken van een lange(re) termijn visie. Daarbij zullen PC’s, tablets en virtuele omgevingen nog een focus blijven – Dell is nog ’s werelds derde bouwer van PC’s – maar tevens wil men meer totaaloplossingen aanbieden, inclusief opslag en dies meer, naast enterprise computing services (zoals IBM, HP en anderen). Met het oog hierop heeft Dell in de voorbije jaren al een rist bedrijven opgekocht, en ook nu zal het bedrijf doorgaan met overnames wanneer nodig. Het bedrijf zal tevens zijn verkoopafdeling uitbouwen en mikken op groeimarkten.

Partner Content