Dell ziet Linux sterker groeien dan Windows

De concurrentie tussen Linux en Windows is een bekend gegeven. Nieuw is dat Microsoft-getrouweling Dell nu zegt dat Linux sterker groeit dan Windows, op het gebied van servers. Verder verklaart Dell dat Linux op de desktop het naar verwachting doet.

Dell-ceo Michael Dell zegt dat Linux op de server het goed doet. “Aan de serverkant blijft Linux goed groeien, zelfs iets sneller dan Windows”, zei Dell op de ITxpo-bijeenkomst in Orlando (Florida) van onderzoeksbureau Gartner.

“We zien een beweging naar Linux voor bedrijfskritische applicaties, en de Linux-migratie verliest geen momentum.” Daarmee verwees hij impliciet naar de patentenclaims die Microsoft beweert te hebben op technologie in Linux. Dell zegt dat er wel beschermingsmechanismen zijn voor klanten die bezorgd zijn over patenten. Hij sprak echter geen concrete beloften uit voor bescherming (‘indemnification’) tegen juridische claims.

Ondertussen doet de pc-producent ook melding van zijn ervaringen met desktopdistributie Ubuntu, vier maanden na de aankondiging. Linux-manager John Hull van Dell verklaart dat die het naar verwachting doet. “We hadden oorspronkelijk een afzet geschat van 1 procent van onze totale pc-verkoop, ofwel 20.000 systemen per jaar. Het Ubuntu-programma voldoet tot op heden aan de verwachtingen. Klanten hebben duidelijk interesse, maar het zal voorlopig Windows niet echt voorbijsteken.”

Hull zegt dat dit voor veel aandacht in de open source-gemeenschap heeft gezorgd. “Terwijl we al meer dan acht jaar Linux leveren. Maar veel mensen wisten dat niet. Dus was het moeilijk om hardwareleveranciers zo ver te krijgen dat ze Linux ondersteunen.”

In samenwerking met [Computable]

Partner Content