Derde wereld leest e-boeken op gsm

De non-profitorganisatie Worldreader brengt via een gsm-applicatie meer dan duizend e-boeken naar de derde wereld. Gebruikers kunnen via het plaatselijk 2G-netwerk boeken downloaden en lezen.

Afgedankte gsm-toestellen hoeven niet zomaar op de vuilnisbelt te belanden. Oude toestellen blijken immers ook te kunnen dienen als e-readers in derdewereldlanden. Via een gratis mobiele applicatie van de non-profitorganisatie Worldreader kan elke gsm met een 2G-internetverbinding worden gebruikt om e-boeken op te downloaden en te lezen.

Traditionele gsm

Vrije toegang tot boeken is eerder uitzonderlijk in ontwikkelingslanden. Er zijn zelfs meer gsm-toestellen dan boeken en niet noodzakelijk die van het duurdere type. “Traditionele gsm’s zijn wijdverspreid in de derde wereld en betekenen voor veel mensen dan ook hun toegang tot het internet”, vertelt Susan Moody, communicatiedirecteur van Worldreader aan de website Mashable. “Smartphones zijn wel een hype, maar er zijn nog steeds 5 miljard mensen die een traditionele gsm gebruiken met een internetverbinding via 2G.” Het is via deze 2G-netwerken dat bekende e-boeken gratis te lezen zijn via de Mobile Worldreader Application.

Romantiek

Door middel van een ingebouwde enquête kwam de organisatie te weten dat vrouwen de meest actieve lezers zijn. Het populairste genre is in zowel Afrika als Azië romantiek. Ook kortverhalen, studieboeken en gezondheid zijn zeer populair. “Via het platform proberen we de lezers ook kennis van allerlei ziektes en medicijnen bij te brengen”, luidt het. Een derde van de lezers zou via zijn telefoon ook verhalen aan kinderen hebben voorgelezen. Dat kinderboeken populair zijn, blijkt uit het feit dat 90% van de ondervraagden het liefst meer boeken in deze categorie zou zien willen verschijnen.

Educatieve impact

Volgens Worldleader is de app in 2013 al meer dan 4,5 miljoen keer gedownload en is de educatieve impact bijzonder groot. Tegen het einde van 2013 hoopt de organisatie op tien miljoen gebruikers. Recent is er ook Afrikaanse literatuur toegevoegd en dat doet het lezersaantal nog verder stijgen. Via de app zijn meer dan 1.400 gratis e-boeken te lezen. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content