Desmond Tutu zegent mobiele ict-klas op verjaardag Close The Gap

Desmond Tutu op tiende verjaardag Close the Gap © CTG
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Aartsbisschop Desmond Tutu heeft in Terhulpen een mobiele ict-klas op zonne-energie ingehuldigd, naar aanleiding van de tiende verjaardag van Close The Gap. De Belgische non-profit kondigde ook een wereldwijd partnership aan voor organisaties actief in ‘ICT for development’.

Al tien jaar haalt Close the Gap gebruikte computers op donorbasis op bij Europese bedrijven om ze een tweede leven te geven in scholen en ziekenhuizen in ontwikkelingslanden. Door dat te doen tracht de ngo de digitale kloof tussen arm en rijk te dichten. Het verbeteren van de toegang tot ict (en dus tot informatie) zorgt niet enkel voor zinvollere opleidingen voor jongeren, maar draagt ook bij tot het wegwerken van ziektes.

Sinds 2004 heeft Close the Gap ongeveer 113.000 computers geplaatst in 54 ontwikkelingslanden. In Afrika gebeurt dat veelal via lokale servicepartners, zodat ook het ondernemerschap gestimuleerd kan worden op de plaatsen waar de ngo actief is.

Om de verjaardag de nodige luister te geven, werd aartsbisschop Desmond Tutu overgevlogen uit Zuid-Afrika. Tutu draagt Close the Gap al lang een warm hart toe, en mag zich ook de peter noemen van het project.

Samen met voormalig Europees Commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes en met de Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) huldigde de Nobelprijswinnaar de eerste ‘digitruck’ van Close the Gap in. Een digitruck is een mobiele ict-klas met een 20-tal computers, die volledig werkt op zonne-energie, en die gebouwd is in een uit de kluiten gewassen container.

De digitruck zal onder meer in sociale projecten in Burundi worden ingezet door het Belgische Rode Kruis Vlaanderen, één van de talrijke partners van Close the Gap. “Zo’n digitruck is gemaakt om te worden gebruikt in de meest afgelegen gebieden ter wereld, waar elektriciteit een schaars goed is”, vertelt oprichter en algemeen directeur van Close the Gap Olivier Vanden Eynde. Refurbisher Arrow Value Recovery zal een tweede digitruck sponsoren. Die zou in 2015 in gebruik worden genomen, allicht in Tanzania.

Als klap op de vuurpijl kondigde Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bianca Debaets (CD&V) aan dat haar regering een derde digitruck zal financieren, die in de Congolese provincie Kantanga zal worden ingezet.

RealDolmen

Overigens onthulde Close the Gap op het verjaardagsevent in Terhulpen nog een nieuwe Belgische partner, namelijk RealDolmen. “Voortaan gaan wij met de hulp van onze 1.000 klanten in België en Luxemburg 10.000 pc’s per jaar leveren aan de ngo”, glunderde ceo Marc De Keersmaecker van het ict-dienstenbedrijf.

“We doen er alles aan om zoveel mogelijk klanten warm te maken voor Close the Gap, en we zetten een logistiek systeem op om het afgedankte materiaal te gaan ophalen. Een bedrijf moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid durven opnemen. Dit is onze manier om dat te doen. Als hardwareleverancier zijn we ook een ideale partner voor Close the Gap.”

Tijdens een kort fotomoment met Desmond Tutu werd De Keersmaecker alvast bedankt voor de moeite door de aartsbisschop met, jawel, een ‘first class ticket to heaven’!

Bootcamps voor ondernemers

Alsof dat nog niet genoeg was, kondigden Close the Gap en Deloitte University EMEA ook de start van een nieuw partnership aan dat opleidingstrajecten gaat organiseren in Dar Es Salaam (Tanzania). Deloitte-getrouwen zouden daarbij tot twee keer per jaar een lessenreeks geven aan werknemers van de lokale Afrikaanse dienstenpartners van Close the Gap.

“De mensen uit onze centra in landen als Kenia, Rwanda en Tanzania zijn enorm gemotiveerd”, legt Vanden Eynde uit, “maar je merkt soms dat ze te weinig ervaring hebben met marketing om hun project lokaal wat meer zichtbaarheid te kunnen geven, of dat ze de kennis ontberen om een degelijk businessplan op te stellen.”

“Bovendien staat het éne land in Afrika al wat verder dan het andere wat betreft de kennis rond de e-waste problematiek of ict in het onderwijs. Willen we de competenties stroomlijnen, dan lijkt het ons een goed idee om in een lokale opleidingscapaciteit te voorzien.”

“Bedoeling is om samen met Deloitte University EMEA een curriculum samen te stellen dat tegemoet komt aan de plaatselijke noden, en dan een soort van ‘bootcamps voor ondernemers’ te organiseren.”

“Wanneer we opleidingstrajecten opzetten in onze niche dan ga ik er van uit dat we aantrekkelijke financieringsvoorstellen kunnen uitwerken voor partners en organisaties zoals de Bill & Melinda Gates Foundation”, klinkt het nog. “Het is immers dubbel interessant om te investeren in projecten waarbij er mensen worden opgeleid, al was het maar omdat je zo de economische ontwikkeling op een duurzame manier ondersteunt.”

ICT for Development

Tot slot werd ook de ‘ICT for Development Alliance’ boven de doopvont gehouden in Terhulpen, het eerste wereldwijde partnership voor organisaties actief in ICT voor ontwikkelingssamenwerking. Zes internationale organisaties uit België, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Kenya en Nederland engageren zich om op een duurzame manier de digitale geletterdheid te vergroten door het delen van kennis en ‘best practices’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content