Deutsche Bank bant sms en Whatsapp

© REUTERS

Deutsche Bank verscherpt de regels voor communicatie. Op smartphones van het bedrijf mogen geen sms-of WhatsApp-berichten meer verstuurd worden. Al lijkt de opgegeven reden wel vreemd.

De telefoonfuncties zullen dit kwartaal worden afgeschakeld, aldus het management in een schrijven aan het personeel. In tegenstelling tot e-mails kunnen sms’jes immers niet worden gearchiveerd door de bank, luidt de uitleg.

“We begrijpen dat de deactivering het dagelijkse leven zal veranderen en we betreuren alle mogelijke ongemak”, klinkt het in de interne nota. “Maar het is een noodzakelijke stap om te verzekeren dat Deutsche Bank zich houdt aan de regel- en wetgeving”.

Onmogelijk?

Al lijkt de uitleg van Deutsche Bank eerder een gemakkelijkheidsoplossing. Sms-berichten zijn standaard inderdaad niet op te slaan, maar veel back-up tools voor onder meer Android bieden de mogelijkheid wel aan.

Ook voor Whatsapp is het vandaag mogelijk om automatisch berichten naar Google Drive te back-uppen. Het lijkt ons dan ook twijfelachtig dat geen enkele tool voor mobile device management in staat is om berichten op een telefoon te bewaren, of dat dit niet te ontwikkelen valt.

Niet enkel bedrijfssmartphones

De maatregel geldt ook voor eigen smartphones die door werknemers worden gebruikt voor het werk. Niet alleen tekstberichtjes, maar ook communicatie-apps als WhatsApp, Google Talk of iMessage worden verboden. Banken moeten van de autoriteiten de communicatie van hun medewerkers archiveren. Dat is één van de lessen die uit de financiële crisis is getrokken.

Deutsche Bank werkt hard aan het verbeteren van haar compliance en het oppoetsen van het imago na een resem van onderzoeken en dure schikkingen. In december werd in de VS een schikking van meer dan 7 miljard dollar gesloten met justitie wegens de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis.

Partner Content