Deze gps-tracker moet fietsdiefstallen in België voorkomen

© Belga

De Egg 2, gemaakt door een stel jonge Leuvense ondernemers, is een gps-tracker waarmee je je fiets van op afstand in de gaten kunt houden. Is hij gestolen, dan krijg je een sms, kan je via Google Maps zien waar hij zich bevindt en kan je meteen de politie inlichten.

Leuvense ondernemers van de cvba Little Hedwig hebben, met de steun van KUL-onderzoekers, een gps-tracker ontwikkeld die fietsdiefstallen moet voorkomen. Die wordt de komende tien maanden uitgetest. Het project, waaraan al meer dan twee jaar gewerkt wordt, werd aan de KU Leuven voorgesteld, in aanwezigheid van onder meer CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans.

De Egg 2, zoals de gps-tracker genoemd wordt, is een klein apparaatje dat op de fiets moet worden aangebracht en dat vanop afstand aangestuurd kan worden door de eigenaar van de fiets. Die kan via zijn smartphone of pc een ‘lock-signaal’ sturen. Als de ‘vergrendelde’ fiets verplaatst wordt, wil dat zeggen dat iemand hem gestolen heeft.

Op dat ogenblik krijgt de eigenaar een waarschuwende sms, kan hij via Google Maps onmiddellijk zien waar zijn fiets zich bevindt en krijgt hij ook meteen informatie over het dichtstbijzijnde politiekantoor, om de politie te informeren over de fietsdiefstal. Op de gestolen fiets weerklinkt van dan af ook een alarmsignaal.

Aan de ontwikkeling van dit project werkten de afgelopen twee jaar meer dan 50 professoren, doctorandi en studenten mee. Een tiental ingenieurs- en rechtenstudenten maken op dit ogenblik een thesis die verband houdt met de ontwikkeling van dit project.

De initiatiefnemers willen het ontwikkelde prototype gedurende tien maanden maandelijks laten uittesten door een honderdtal personen. Bedoeling is het product nog kleiner, lichter en goedkoper te maken.

Jassen, rugzakken en zonnebrillen

Na fietsen willen de initiatiefnemers overigens ook andere objecten gaan beveiligen, zoals jassen, rugzakken en zonnebrillen.

Technisch directeur Raphaël Weuts stelde tijdens de voorstelling dat het idee over deze vorm van fietsbeveiliging een drietal jaar geleden ontstond, toen hij kandideerde voor de job van mobiliteitsverantwoordelijke van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) en nadacht over het grote aantal fietsdiefstallen in Leuven en de storende aanwezigheid van de vele achtergelaten gestolen ‘weesfietsen’ in de binnenstad. ‘Het idee was toen een gps-tracker, die aangepast is voor fietsen, die mechanisch moeilijk te saboteren is en die in contact staat met de lokale politie’, aldus Weuts.

Hij kreeg tijdens de voorstelling bij monde van Koen Wouters de volle steun voor het project van de Leuvense lokale politie. (Belga/MI)

Partner Content