Deze knoop is Intels wearable-systeem

Intel Curie © Intel

Met een ‘System on a Chip’ zo groot als de top van je duim wil Intel de makers van wearables overtuigen op CES.

De module krijgt de naam Intel Curie mee en bestaat uit rekenkracht, een bewegingssensor, zuinige Bluetooth en een oplaadbare batterij, alles draaiend op een openbron RTOS (real time operating system). Volgens Intel is het systeem door zijn zuinig stroomverbruik uitermate geschikt voor always on-toestellen, daarbij kijkt het naar verschillende vormen gaande van armbanden, fitness trackers, ringen tot (uiteraard) knopen en andere modellen.

De chip in de module bestaat uit een 32 bit Intel Quark microcontroller ondersteund met 384 kB flashgeheugen en 80 kB SRAM. Voor sensoren is er enerzijds een geïntegreerde DSP sensor hub die verschillende bewegingen en activiteiten kan herkennen. Anderzijds is er ook een 6-axis combo sensor met accelerometer en gyroscoop, vergelijkbaar met wat we vandaag in smartphones kennen. De chipgigant wil Curie in de tweede helft van dit jaar lanceren.

“Vorig jaar hebben we samenwerkingen aangekondigd met leidende merken in technologie, mode en lifestyle om een robuust wearable ecosysteem te bouwen,” legt Intels vicepresident en algemeen directeur voor de New Devices Group Mike Bell uit. “Met de Intel Curie-module verlegt Intel de grens van het mogelijke en stelt het bedrijven in staat om snel met resultaat low-power wearables in verschillende vormen te maken.”

Intel levert Curie met een lijst softwaremogelijkheden waaronder een besturingssysteem en referentieapplicaties onder de naam Intel IO Software Kits. Die kunnen ontwikkelaars connecteren met smartphones en clouddiensten. Dat maakt het voor potentiële wearable-fabrikanten een stuk makkelijker om te ontwikkelen, of anders gezegd: zo kan het bedrijf vlotter klanten aantrekken van buiten de technologiesector.

3D-printing en sportbrillen

Tijdens de aankondiging op CES maakt Intel een samenwerking bekend met sportbrillenmerk Oakley rond wearables en met Hewlett-Packard rond 3D-printing. Ook kondigt het bedrijf True Key aan, een cross-platform securitytoepassing die je herkent op basis van je gezicht, vingerafdruk of persoonlijk apparaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content