Deze pc heb je nodig om de Oculus Rift te gebruiken

De Oculus Rift © Reuters

Het team achter de Oculus Rift heeft de pc-specificaties bekendgemaakt voor zijn virtual reality headset.

We moeten fans en geduldigen teleurstellen: Hoewel je niet hoeft te beschikken over een peperduur gametoestel, vraagt de bril wel een bovengemiddelde grafische kaart. Ook de laptops vallen uit de boot.

  • NVIDIA GTX 970 / AMD 290 equivalent or greater
  • Intel i5-4590 equivalent or greater
  • 8GB+ RAMCompatible HDMI 1.3 video output
  • 2x USB 3.0 ports
  • Windows 7 SP1 or newer

Oculus mikt naar eigen zeggen op de best mogelijke ervaring. Wel belooft het bedrijf dat de configuratievereisten levenslang blijven. The Verge rekende uit dat je met die specificaties al snel op een pc van rond de duizend dollar uitkomt. Maar binnen enkele jaren kan dit vermoedelijk al een stuk goedkoper.

Dat er zoveel belang wordt gehecht aan een stevige grafische kaart is omdat de bril in feite twee verschillende perspectieven samenbrengt die je bovendien ook nog eens via de sensoren in de bril bedient om rond te kijken.

Geen laptops, Linux en OS X

In een aparte blogpost zegt Chief Architect Atman Binstock dat de meeste laptops mogelijk niet overweg kunnen met de Oculus Rift. Zo moet je HDMI 1.3 video output een kloksnelheid van 297 MHz ondersteunen via een direct output architecture. Maar veel laptops sturen externe video (van HDMI-poorten) via hard- en softwaremechanismen die Rift (nog) niet ondersteunt.

“Dit is niet iets wat je kan bepalen op basis van de specificaties van een laptop. We werken er aan om de juiste toestellen te identificeren. Maar bijna geen enkele hedendaagse laptop heeft de GPU-prestaties die de vereiste specificaties evenaren.”

Ook de ontwikkeling voor Linux en OS X wordt voorlopig op pauze gezet. Het team wil momenteel focussen op Windows. Later komt de Rift ook naar andere platformen, maar daar plakt nog geen datum op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content