Deze pc-specs heb je nodig voor VR op Windows 10

De Oculus Rift © Reuters

De Creators Update voor Windows 10 zal ook een reeks VR-brillen ondersteunen. In afwachting daarvan verklapt microsoft hoe zwaar je pc moet zijn om dat aan te kunnen en dat blijkt best mee te vallen.

In de meest recente testversie van Windows 10 duikt er een Windows Holographic First Run applicatie op die nagaat of je pc compatibel is voor VR. Onder meer The Verge ging op zoek naar de absolute minimumspecificaties en kwam hierop uit:

  • 4 GB RAM
  • USB 3.0
  • Een grafische kaart die DirectX 12 ondersteunt
  • 4 CPU cores (quadcore) of een dual-core processor met hyperthreading

Microsoft lijkt zo de lat laag te leggen voor wie met VR aan de slag wil. Zo kan je vandaag al vlot een laptop vinden rond de €700 die aan deze specificaties voldoet en is de kans groot dat wie in de afgelopen jaren iets meer dan gemiddeld investeerde in een (gaming)pc, nog mee in virtual reality kan stappen.

Wel moeten we daarbij opmerken dat het om minimumvereisten gaat. Wiens systeem maar net aan de vereisten voldoet zal waarschijnlijk een minder vlotte ervaring krijgen dan wie speelt op een pc met veel meer toeters en bellen.

De recent aangekondigde Creators Update belooft een betere ondersteuning voor VR en daarbij zullen enkele prominente hardwaremakers zoals Dell, HP, Lenovo, Asus en Acer meteen een eigen bril lanceren met een startprijs vanaf 299 dollar.

Dat staat in fel contrast met de HTC Vive en Oculus Rift die een hogere aankoopprijs hebben maar een high-end grafische kaart en (in het geval van de Oculus Rift meer RAM-geheugen nodig hebben.

Wie twijfelt of zijn of haar grafische kaart compatibel is met DirectX 12: Zowel Nvidia als AMD (onderaan) hebben een lijst met compatibele grafische kaarten gepubliceerd. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal de compatibiliteitstool die momenteel in de testversie van Windows 10 zit op termijn ook naar het grote publiek worden uitgerold.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content