Deze robot kan het werk van zorgverleners verlichten

De robot weet de rusthuisbewoners te vinden en vertelt hen een verhaal dat inspeelt op hun persoonlijke interesses. © imec

Onderzoekscentrum Imec en robotbedrijf Zora Robotics lanceren de eerste zorgrobot ter wereld die gericht en persoonlijk kan interageren met hulpbehoevende ouderen. De robot wordt ingezet in twee Gentse woonzorgcentra.

De humanoïde robot Zora bestaat al langer en wordt nu al in zo’n 130 Belgische rusthuizen gebruikt voor entertainment en therapie. Totnogtoe moest de robot nog bediend worden door zorgverleners. Maar zou de zorgrobot hen ook zelfstandig kunnen ondersteunen in hun werk?

Om dat te onderzoeken ontwikkelde Imec in samenwerking met Xetal een IoT-systeem voor woonzorgcentra De Vijvers en Weverbos. Sensoren detecteren in real-time waar de rusthuisbewoners zich exact bevinden, en of ze uitzonderlijk onrustig zijn. Indien nodig wordt een alarm gestuurd naar de zorgmedewerkers. Die kunnen de zorgrobot activeren, waarna die zich zelfstandig naar de hulpbehoevende oudere kan verplaatsen.

Zora kan dan tussenkomen op een manier die afgestemd is op de context en op het profiel van de oudere. De robot kan bijvoorbeeld zijn volume aanpassen bij hardhorigen, of een verhaal vertellen dat inspeelt op de interesses van de bewoner om hem of haar te kalmeren en te helpen, totdat de zorgmedewerkers kunnen ingrijpen.

Robot vertelt anekdotes op maat

“Onze onderzoekers hebben meetgegevens van de sensoren, over waar de bewoners zich bevinden en wat ze doen, omgezet in gepersonaliseerde en goed getimede instructies voor de robot. Daardoor weet die hoe de bewoner te vinden en welke gepersonaliseerde boodschap te gebruiken, bijvoorbeeld een herinnering of een kleine anekdote”, vertelt professor Pieter Simoens (Imec/UGent).

De robotsoftware werd ontwikkeld door het Oostendse robotbedrijf Zora Robotics (het vroegere QBMT), dat afgelopen zomer nog een exclusiviteitscontract ondertekende met het nummer één van de sector, de Japanse fabrikant Softbank Robotics.

Zora wordt al ingezet in zo’n 130 rusthuizen. “Maar in dit project zijn we nog een stap verder gegaan”, zegt Tommy Deblieck CEO van Zora Robotics. “We hebben de robot gekoppeld aan een cloud-gebaseerd platform dat door imec ontwikkeld werd. Daarin wordt real-time sensordata omgezet in contextinformatie en worden de persoonlijke voorkeuren van bewoners opgeslagen.”

‘Geen privacyschending’

“Dit project heeft ons getoond dat we in Vlaanderen, een zeer grote expertise hebben op het vlak van robotica. Naast Zora Robotics was ook Xetal een belangrijke partner. Zij hebben de sensoroplossing ontwikkeld die locatie en activiteit van bewoners in kaart kan brengen zonder gebruik te maken van camera’s, en dus zonder de privacy van de bewoners te schenden,” aldus professor Simoens. “Door al onze expertise samen te brengen zijn we er als eerste ter wereld in geslaagd om een zorgrobot te maken die dergelijke gepersonaliseerde diensten kan aanbieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content