Deze USB-stick ‘bakt’ laptops: “Het werkt zoals een atoombom”

© The Register

Een Russische onderzoeker – bijgenaamd Dark Purple – zegt een USB-stick te hebben gemaakt die met elektrische stoten een pc kan ‘bakken’, om hem zo ten gronde te richten. Dat schrijft The Register.

Dark Purple haalde een USB-stick uit elkaar en verving de reguliere elementen door een inverting DC-DC-converter en wat condensatoren, legt Hackaday.com uit.

Wanneer de stick in de USB-poort van een computer wordt gestopt, laadt deze de condensatoren op tot -110 V. Vervolgens laat een transistor de lading in één keer los op de USB-pinnetjes.

Als de spanning op de condensatoren minder dan -7 Volt is, neemt de DC-DC-converter het weer over voor een volgende cyclus.

Hoewel de USB-poort doorgaans is beveiligd tegen overbelasting, omzeilt de DC-DC-converter dit mechanisme, waardoor de gevoelige elektronica van de computer uiteindelijk de geest geeft.

‘Het is als een atoombom. Cool om te hebben, maar niet toe te passen’, aldus Dark Purple.

Het schadelijk effect van deze ‘killer-USB-stick’ is inderdaad beperkt, want er valt maar één computer mee te ‘bakken’. Maar met een gerichte aanval waar wat social engineering-werk aan vooraf gaat, kan toch cruciale informatie worden beschadigd.

Dark Purple heeft de specificaties van zijn USB-stick niet gepubliceerd, noch de details over hoe je hem moet bouwen. Maar dit is een reden te meer om altijd voorzichtig te zijn met het aannemen van onbekende USB-sticks, beveelt The Register aan.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content