Deze voormalige StuBru-presentatrice wordt (zonder haar medeweten) de Vlaamse Siri

Libelia De Splenter © .
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Apples nieuwe besturingssysteem iOS 9 spreekt spraakassistent Siri ook Vlaams. Daarvoor werd de stem van ex-Studio Brussel-presentatrice Libelia De Splenter gebruikt, zónder dat zij daar zelf iets van af wist.

De Splenter werd niet door Apple ingelicht, maar heeft zelf moeten ontdekken dat ze de stem achter de Vlaamse Siri is, vertelt ze in De Morgen.

Al viel de voormalige StuBru-presentatrice niet hélemaal uit de lucht. Eind jaren negentig was ze de vaste stem van Lernout & Hauspie. Bij dat bedrijf ging ze gedurende twee jaar eens per week teksten en klanken inspreken, telkens met een andere intonatie om voor meerdere contexten te kunnen dienen. Toen het spraakbedrijf overkop ging, werd haar stem doorverkocht en sindsdien hoort De Splenter zichzelf – of toch haar ietwat meer mechanische zelve – bij heel wat toepassingen: op de Brusselse trams, op de website van de stad Gent (als je daar voor spraakondersteuning kiest), op voicemailberichten…

Deze voormalige StuBru-presentatrice wordt (zonder haar medeweten) de Vlaamse Siri
© Reuters

En weldra – als het zojuist aangekondigde iOS 9 uit is – dus ook op iPhones en andere Apple-toestellen. ‘Logisch eigenlijk, want het laten inlezen van zo’n stem kost heel wat tijd en geld’, zegt ze nog in De Morgen. ‘Waarom al dat werk nog eens overdoen?’ Apple kan aan de hand van De Splenters klanken zelf de nodige woorden en zinnen vormen.

Op een bonus van Apple moet Libelia De Splenter niet hopen. ‘Ik werd bij Lernout & Hauspie goed betaald voor mijn werk, maar ik had er absoluut geen idee van hoeveel toepassingen die spraaktechnologie nog zou krijgen’, besluit ze in De Morgen. ‘Had ik toen geweten wat ik nu weet, dan had ik wel beter onderhandeld.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content