Di Rupo kaart spionagepraktijken aan bij nieuwe VS-ambassadeur

© Belga

Tijdens een eerste ontmoeting met de nieuwe VS-ambassadeur Denise Bauer drukte premier Elio Di Rupo zijn bezorgdheid uit over de Amerikaanse spionagepraktijken.

Elio Di Rupo heeft een eerste ontmoeting gehad met de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten Denise Bauer. De premier drukte zijn bezorgheid uit over de recente onthullingen over Amerikaanse spionagepraktijken.

Bauer, de opvolgster van Howard Gutman, is sinds ruim een maand aan de slag als VS-ambassadeur in ons land. De ontmoeting tussen Di Rupo en Bauer vond plaats in de Lambermont, de ambtswoning van de premier.

Volgens de entourage van de premier heeft Di Rupo erop gewezen dat “de individuele vrijheid en het privéleven en de bescherming van de belangen van de bedrijven en de overheid van essentieel belang zijn voor de Belgische regering”.

Volgens Di Rupo begrijpt de Belgische regering de noden van de strijd tegen terrorisme, “maar wij kunnen niet accepteren dat er op grote schaal privégegevens worden verzameld”, luidt het. Di Rupo, wiens kabinet recentelijk gehackt werd, onderneemt zelf stappen tegen cyberspionage. Zo verbiedt hij voortaan het gebruik van smartphones tijdens belangrijke vergaderingen.

De Amerikaanse ambassadeur heeft aangegeven dat president Barack Obama de kwestie momenteel “aan een grondige analyse en evaluatie onderwerpt”. (Belga/MI)

Partner Content