Di Rupo steunt “internationaal internetverdrag” tegen cyberspionage

© Belga

Braziliaans presidente Dilma Rousseff pleit voor een internationaal verdrag of een andere overeenkomst die het privéleven van burgers beschermt tegen spionage op het internet. Premier Di Rupo treedt Rousseff daarin bij.

Braziliaans presidente Dilma Rousseff heeft zwaar uitgehaald naar de Amerikaanse spionageprogramma’s, en dringt aan op een internationaal internetverdrag; een overeenkomst die burgers moet beschermen tegen cyberspionage. Premier Elio Di Rupo deelt de mening van Rousseff.

Cyberoorlog De Braziliaanse presidente noemt de spionagepraktijken van de Verenigde Staten op internet “onhoudbaar”, en zegt dat traditionele conflicten tussen staten niet mogen getransformeerd worden in een “cyberoorlog”. Ze pleit dan ook voor “een reglementering, een proces, een verdrag”, waarmee de internationale gemeenschap paal en perk stelt aan internetspionage.

Internetvrijheid “Ik denk dat dat onvermijdelijk is”, trad premier Elio Di Rupo haar bij. Volgens de eerste minister zal het evenwel “zeer ingewikkeld” worden om regels goed te keuren om online afluisterpraktijken en hacking te vermijden. “Er zijn voorstanders van het onbeperkte ‘laissez-faire’ op internet, anderen zouden het gebruik van het web zo veel mogelijk aan banden willen leggen”, legde Di Rupo uit.

“Internet mag geen oorlogsinstrument zijn” Zelf is Di Rupo een voorstander van internetvrijheid, voegde hij eraan toe. “Maar we kunnen niet aanvaarden dat we bespioneerd worden, dat het privéleven en de reputatie van mensen geschaad wordt. Het internet zou geen oorlogsinstrument, maar een instrument voor vrede en ontwikkeling moeten zijn.” (Belga/MI)

Partner Content