Di Rupo zoekt extra geld voor cyberveiligheid

© Belga

De federale regering zal bij de begrotingsopmaak 2014 extra middelen vrijmaken om de cyberveiligheid op te krikken. Dat heeft premier Elio Di Rupo laten verstaan na afloop van de ministerraad.

De federale regering gaat in het kader van de begrotingsopmaak van 2014 extra geld vrijmaken voor een betere cyberveiligheid, aldus premier Di Rupo. Hij herhaalde daarbij dat ons land “de gepaste stappen zal ondernemen”, indien wordt bevestigd dat een ander land achter de spionage zit. Di Rupo wilde echter niet vooruitlopen op wat die stappen kunnen zijn.

Sinds kort staat cyberspionage in het centrum van de actualiteit. Eerst raakte bekend dat Belgacom getroffen werd (dat was volgens Der Spiegel het werk van de Britse inlichtingendienst GCHQ), nadien bleken bij Buitenlandse Zaken en bij de administratie van de premier cyberinbraken te hebben plaatsgevonden.

“België is een gegeerd doelwit” “Net als sommige buurlanden stellen we in het algemeen een toename vast van het aantal inbraken en pogingen tot hacking in zowel het publieke als het private domein”, stelde de premier. Hij stipte daarbij aan dat ons land een gegeerd doelwit is, omwille van de aanwezigheid van verschillende internationale instellingen zoals de NAVO en de Europese Unie, maar ook van universiteiten en grote ondernemingen.

“De regering veroordeelt de inbraken bij Belgacom en de overheidsdiensten. Als de hypothese van de betrokkenheid van een ander land wordt bevestigd, dan zullen we de gepaste stappen ondernemen”, verzekerde Di Rupo, die het had over “een inbraak en inbreuk op de integriteit van overheidsbedrijven en instellingen.”

Veiligheidsnormen worden opgevoerd De eerste minister liet nog noteren dat de regering bezig is met het opvoeren van de veiligheidsnormen die opgelegd zullen worden aan alle overheidsdiensten. “Een gecoördineerde en aangepaste procedure om met incidenten om te gaan zal worden goedgekeurd door het College voor Inlichtingen en Veiligheid, na advies van het College van procureurs”, aldus de premier. Bij de begrotingsopmaak, waarvoor de onderhandelingen binnenkort van start gaan, zal naar extra middelen worden gezocht om de cyberveiligheid te versterken.

Di Rupo wilde echter niet ingaan op welke stappen ons land eventueel zou kunnen ondernemen. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content