Didier Bellens tevreden met resultaten Belgacom

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Voor de 1ste helft van 2013 zag de Belgacom Groep haar omzet met 0,9% dalen naar 3,168 miljard euro, terwijl de EBITDA met 4,1% achteruitging naar 871 miljoen euro. Cijfers die stroken met de voorspellingen.

Voor de 1ste helft van 2013 zag de Belgacom Groep haar omzet met 0,9% dalen naar 3,168 miljard euro, terwijl de EBITDA met 4,1% achteruitging naar 871 miljoen euro. Cijfers die stroken met de voorspellingen.

Didier Bellens, CEO van Belgacom Groep, is best tevreden over deze resultaten. Hij wijst op de groei van de verkoop op het vlak van mobiele toestellen, ondanks een breuk op de markt in oktober 2012 door de nieuwe telecomwet (die de duur van de contracten voor bedrijven beperkt tot 6 maanden) en de ondertekening van het MNVO-contract tussen Mobistar en Telenet, die de concurrentie heeft aangewakkerd. Daarom heeft Belgacom zijn best gedaan om de churn (klantenrotatie) te doen dalen in het 1ste kwartaal, en een nieuw selectief marketingaanbod te ontwikkelen dat specifiek gericht is op mobiele toestellen (vandaar de meer dan 189.000 nieuwe mobiele postpaid klanten bijvoorbeeld). Een andere ontwikkelingspijler is de ‘face convergence’-pijler om opgewassen te zijn tegen de concurrentie van ‘mobile only’-operators.

De Consumer-entiteit is blij met de daling van de churn op mobiel vlak, de stijging van de mobiele postpaid klanten en het succes van de convergentie (triple play gekoppeld aan nieuwe mobiele componenten, zoals TV Everywhere). De Entreprise-entiteit blijft dan weer investeren in toestellen en applicaties, terwijl het telco- en mobiele aanbod versterkt wordt. BICS (dochteronderneming gespecialiseerd in internationaal verkeer, in partnerschap met MTN en Swisscom) beweert tot slot dat het “winst boekt en blijft groeien”, en ziet zijn omzet met 5% stijgen.

In de 2de helft van het jaar is Belgacom van plan zijn huidige strategie voort te zetten, “zonder de prijzen te breken”, aldus Bellens, “maar door meer diensten voor dezelfde prijs aan te bieden.” De groep zal haar kosten trouwens moeten aanpassen, meer bepaald de personeelskosten (gezien de indexering die zeker zal leiden tot een optrekking van de lonen). “Er zullen geen ontslagen vallen”, bevestigt Bellens, die zegt dat de kosten met 50 tot 60 miljoen euro moeten dalen in 2014, zonder meer details te vermelden.

Als we hem vragen naar zijn opmerkelijke invoering van 4G in Brussel en zijn fameuze “Fuck you!”, antwoordt Didier Bellens blij dat hij hiermee het debat op gang heeft gebracht en de spelers rond de tafel heeft gekregen. “Het is belangrijk het eens te worden over de minimumnormen, die later kunnen worden herzien in functie van de toekomstige evolutie van de vraag. Het is nu aan het Brusselse Parlement om aan het werk te gaan.”

Wat DTS betreft (Dexia Technology Services) verduidelijkt Belgacom dat het zich niet uit het dossier heeft teruggetrokken, maar zich zal positioneren als onderaannemer van IBM in een nieuwe constructie.

Belgacom zit nog altijd op koers voor zijn financiële doelstellingen van boekjaar 2013, namelijk een omzet die daalt met 1 tot 2%, een EBITDA die 4 tot 6% daalt en een Capex tussen 13 en 14% van de inkomsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content