Digipass moet hefboom worden voor eID-gebruik

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Belgische bank Belfius gaat bij zijn online bankingklanten een nieuwe Vasco Digipass uitrollen die ook authenticatie met de eID mogelijk maakt. Dat moet eigenlijk vooral het eID-gebruik voor overheidstoepassingen aanzwengelen.

De Belgische bank Belfius gaat bij zijn online bankingklanten een nieuwe Vasco Digipass uitrollen die ook authenticatie met de eID mogelijk maakt. Dat moet eigenlijk vooral het eID-gebruik voor overheidstoepassingen aanzwengelen.

Vanaf de tweede helft van 2013 zal Belfius zijn 1,2 miljoen online bankingklanten uitrusten met een nieuwe Vasco Digipass, waarmee ze niet alleen met hun bankkaart banktransacties zullen kunnen uitvoeren, maar ook zich ook zullen kunnen authenticeren via hun eID. Dat betekent niet zozeer dat de Belfius-klanten hun bankkaart niet meer zullen nodig hebben. Nee, de eID zal vooralsnog enkel kunnen gebruikt worden voor authenticatie bij bijvoorbeeld het wijzigen van je persoonlijke gegevens bij de bank of om volledig van thuis uit een online zichtrekening te kunnen openen. Minder papierwerk en minder op en neer geloop naar een bankkantoor dus.

Toch legden zowel staatssecretaris voor ambtenarenzaken en modernisering Hendrik Bogaert als Michel Luttgens, marketing director retail & commercial banking, vooral de nadruk op het ‘bereik’ dat de eID via de bancaire Digipass voortaan krijgt. “Naast de enkele honderdduizenden kaartlezers die vandaag in omloop zijn, zullen op termijn ook de 5 miljoen Vasco Digipassen in ons land bruikbaar zijn voor e-gov-toepassingen”, klonk het bij monde van Bogaert. Securityspecialist Vasco heeft er in die context voor gezorgd dat Belgische burgers met hun eID en Digipass kunnen inloggen op het MyDigipass.com-platform. “We kunnen zo stevige hefboom bieden voor het eID-gebruik in ons land en dus ook voor e-government.” Een stijgend gebruik van e-government, zo gaat de redenering verder, is dan weer goed voor de efficiëntie en dus ook kostenbesparingen bij ’s lands overheidsdiensten.

Belfius is de eerste bank die op die eID/Digipass-kar springt. Bogaert hoopt uiteraard dat andere banken en bij uitbreiding ook de hele bedrijfswereld zal volgen. “Belfius is de eerste, maar het is geen exclusieve samenwerking.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content