Digitaal België groeit trager dan de rest

© istock
Pieterjan Van Leemputten

België doet het goed op digitaal vlak. Ons land scoort beter dan het Europees gemiddelde en zit soms bij de beste leerlingen van de klas. Maar we hebben nog te weinig STEM-studenten en moeten werk maken van sneller internet.

De Digital Economy & Society Index (DESI) van de Europese Commissie rangschikt EU-landen op basis van hoe digitaal ze zijn. Ons land scoort daar goed, al valt op dat we trager groeien dan de rest van Europa waardoor we terrein verliezen ten opzichte van de rest.

Voor connectiviteit zakken we van de 1e naar de 2e plaats. Ons land blijft stabiel, maar zakt omdat andere landen het beter doen. Ons land moet meer gebruikers mobiel breedband (4G) laten gebruiken. Daarnaast moet ons land de uitrol van 100 Mbps-verbindingen stimuleren. Daarbij zegt het specifiek dat er nood is aan meer glasvezel- in plaats van koperverbindingen.

Meer STEM nodig

Voor Human Capital daalt ons land van de 9e naar de 11e plaats. Ook hier blijven we stabiel, maar groeien andere landen sneller. Zo blijft het aantal STEM-afgestuderden en het aantal internetgebruikers stabiel. Het aantal ict-specialisten neemt wel toe van 4,3 procent naar 4,4 procent.

Maar Europa hekelt het feit dat 12,5 procent van de actieve bevolking (16- tot 74-jarigen) nog nooit het internet gebruikte. Ook het beperkt aantal STEM-afgestudeerden kan een hindernis zijn om te groeien in de nabije toekomst.

Ons land stijgt van zeven naar drie op vlak van internetgebruik. We doen meer met sociale netwerken en online bankieren of shoppen. Bij de integratie van digitale technologie zakt ons land één plaats naar nummer 5. Ook hier groeien we, maar minder snel dat andere landen.

Overheid

De prestaties van de digital public services stijgen voor België van dertien naar tien. Ons land telt iets minder e-gov users (39 procent ten opzichte van 42 procent vorig jaar), maar op alle andere vlakken zoals online service completion, vooraf ingevulde formulieren en open data gaan we vooruit. Al is er volgens de EU nog ruimte voor verbetering.

Het volledige rapport kan je hier nalezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content