Digitaal Expert, my ass

Wat een briljante geesten zitten er toch bij Agoria, onze sectorfederatie. En wat een briljante brainstorm moet dat geweest zijn toen er na rijp beraad de witte rook kwam van Agoria dat er eindelijk een opvolger voor de uitgeholde term ‘informaticus’ was gevonden! Eindelijk, eindelijk was er een nieuwe term, een nieuwe slogan die het beroep van informaticus nieuw leven zou inblazen !

Wat een briljante geesten zitten er toch bij Agoria, onze sectorfederatie. En wat een briljante brainstorm moet dat geweest zijn toen er na rijp beraad de witte rook kwam van Agoria dat er eindelijk een opvolger voor de uitgeholde term ‘informaticus’ was gevonden! Eindelijk, eindelijk was er een nieuwe term, een nieuwe slogan die het beroep van informaticus nieuw leven zou inblazen !

Eindelijk was er een nieuwe vlag gevonden waar we de nieuwe generatie jongeren zouden kunnen warm maken voor het spannende beroep van it, eindelijk was er een nieuwe sexy titel gevonden waar zelfs de volgende generatie meisjes het beroep van informaticus weer spannend en cool zouden vinden! Eindelijk! Thank God voor Agoria dat zij het licht hadden gezien! Toch goed dat we een sectorfederatie hebben!

Maar wat een anti-climax toen ik het nieuwe magische recept zag staan in het persbericht: “Digitaal Expert”. Huh? Digitaal Expert? Hoe lullig is dat?

Niet dat we niet moeten proberen. We hebben te weinig mensen die it aantrekkelijk vinden als beroep. Fact. We hebben vooral te weinig vrouwen in de it. Fact. We hebben te kampen met een beroep dat bij veel mensen nog altijd als ‘saai’, ‘nerdy’ en ‘moeilijk’ te boek staat. Big Fact. Dus we moéten er iets aan doen. Maar ‘Digitaal Expert’? Alstublieft.

Het is alsof de tandartsen in ons land bijeenkwamen om de crisis in de tandheelkunde te bespreken. De mensen komen niet graag naar de tandarts! Damn. Jongeren hebben geen zin om tandarts te worden en hele dag in mensen hun bek te moeten peuteren! Damn. Laten we er iets aan doen! Laten we het beroep van tandarts weer opwaarderen! Laten we een nieuwe titel bedenken! Weg met ’tandarts’! Weg met ’tandheelkundige’! Lang Leve de ‘Orale Expert’! Huh?

Ik geef toe, ik kon het niet laten om het direct op Twitter te gooien, en mijn ongenoegen over ‘Digital Expert’ in 140 karakters te laten blijken. Belachelijk vond ik het, dat in een tijd waar digitaal normaal geworden was, het adjectief ‘digitaal’ belachelijk geworden was want álles is digitaal vandaag de dag, om dan nog met een ‘Digitaal Expert’ af te komen. Waarop – en dat moet ik toegeven: bijzonder snel – Paul Soete reageerde met een tweet. Dhr. Soete is de ceo van Agoria en hij repliceerde “dat ze er nog even aan gedacht hadden om er ‘New Normal Expert’ van te maken”. Grappig. Maar neemt niet af dat ‘Digitaal Expert’ gewoon niet bekt.

Het is al zo moeilijk om thuis uit te leggen wat wij doen. Iedereen die dit magazine leest weet hoe lastig het is op familiefeestjes als ze vragen “En, wat doe jij nu eigenlijk?”. We hebben allemaal ons in allerlei bochten gewrongen en meestal de conversatie kort gesloten met de fameuze “iets met computers”. Dat doen wij dus: “iets met computers”. Geen kat die ooit heeft geprobeerd om aan zijn Nonkel Willy of Tante Georgette te zeggen “Ik ben Informaticus”. Maar ik durf er vrij zeker van zijn dat geen van jullie op de volgende eerste communie spontaan zal opstaan en op zijn glas klinken en verkondigen: “Beste familieleden, vanaf nu ben ik ‘Digitaal Expert'”.

We weten wel beter. Alles is digitaal vandaag. Dus zijn wij dan een expert in alles? We weten allemaal dat als wij durven zeggen “iets met computers”, dat er altijd wel een familielid is die een harde schijf heeft die wat hapert, een scherm dat wat flikkert, of een muis die wat sleept, en of “we er ne keer naar kunnen kijken”.

Dus we zullen wel twee keer nadenken om te zeggen dat we ‘Digitaal Expert’ zijn. Ah! Dat is interessant. Digitaal Expert! Want ik heb hier nog een digitaal horloge dat wat hapert. En een digitale camera die wat raar doet. En een digitale weegschaal die precies niet correct het gewicht geeft. “Of we daar ne keer naar kunnen kijken?”

Digital Expert, my ass. It zit volop in een evolutie. Het gaat niet meer over digitaal of niet. Digitaal is het al geworden, digitaal is ‘normaal’, done. Maar de evolutie is dat wij niet meer over bits en bytes, over nullen en enen praten, niet meer over digitaal of niet. De toekomst van ons beroep zit in informatie, in intelligentie, in inzicht, in patronen. In logica, in processen, in innovatie. Niet in het digitale.

Ons beroep uithollen tot ‘Digitaal Expert’ is een vlucht naar het verleden, en geen inspiratie naar de toekomst. Geen sprong vooruit, maar een schaduw van ons verleden.

Dus, foute boel Agoria. We verwachten meer van een sectorfederatie.

Peter Hinssen Peter Hinssen is partner van Across Group, voorzitter van Across Technology en auteur van ‘The New Normal’.

Agoria heeft zelf ook al gereageerd op dit opiniestuk. Die reactie kan u hier lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content