Digitaal inbreken mag voor inlichtingendiensten

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op 1 september wordt in ons land de nieuwe wet op ‘bijzondere inlichtingenmethoden’ van kracht. En die gaat wel bijzonder ver.

Op 1 september wordt in ons land de nieuwe wet op ‘bijzondere inlichtingenmethoden’ van kracht. En die gaat wel bijzonder ver.

Concreet biedt de wet aan de Belgische inlichtingendiensten zoals de staatsveiligheid de mogelijkheid om letterlijk elk informaticasysteem – op die van rechters na – binnen te dringen op zoek naar informatie. Dat geldt tevens voor alle vormen van communicatie en zelfs het binnendringen in huizen zonder huiszoekingsbevel. In een eerste instantie zal de minister van Justitie toelating geven tot dergelijke acties, tot een commissie voor de dagelijkse controle op die praktijken van start gaat. Wie het voorwerp van zo’n onderzoek is geweest kan dat slechts ten vroegste vijf jaar na de feiten te weten komen.

De inlichtingendiensten wijzen er overigens op dat dergelijke bevoegdheden al lang gelden voor de andere inlichtingendiensten in de Europese Unie. En voorts stellen ze dat zo ook nauwkeuriger informatie kan worden ingewonnen.

Een mogelijk gevolg van de wet is zelfs dat België allicht op die wijze elektronische acties tegen en in het buitenland kan opzetten, indien ons land van buitenaf elektronisch wordt aangevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content