‘Digitale technologie kan BNP met tien miljard euro verhogen’

. © iStock

Door onze digitale technologie intenser te gebruiken kan de economie van ons land er met tien miljard euro op vooruit gaan tegen 2020. Goed voor een jaarlijkse groei van 0,25 procentpunt.

De bewerking is afkomstig uit de studie ‘digitale densiteit’ van Accenture dat meer dan 50 indicatoren zoals het aantal online transacties en het gebruik van cloud vergelijkt om het gebruik van technologie te bepalen.

Hoe doet ons land het tegenover de rest van Europa? Niet zo denderend. We zitten onder het Europese gemiddelde volgens Accenture, al krijgen we wel goede punten zoals het feit dat Belgische ondernemingen digitale technologie snel invoeren. Maar meer zou beter zijn, stelt het onderzoek.

Accenture haalt een aantal concrete dingen aan om het BNP tegen 2020 te verhogen. Zo moet de mobiele internetdekking bij Belgische gezinnen beter, moet er meer gebeuren met e-commerce samen met een inhaalbeweging voor online reclame. Op de werkvloer moeten de ict-vaardigheden van werknemers vergroten en moet het aantal ict-diensten uitbreiden en moeten we meer gebruik maken van digitale platformen voor kapitaal (crowdfunding).

Al moeten we zelf nuanceren dat werkpunten opstellen makkelijker is dan werkpunten verbeteren. Dat operatoren niet meer investeren in mobiel internet ligt onder meer aan het investeringsklimaat en onzekere regelgeving, lieten Proximus, Mobistar, Base en Voo zich recent nog ontvallen. Voor aanbieders van ICT-diensten is het voornaamste probleem om uit te breiden het vinden van geschikt personeel. In het verlengde daarvan moeten er dus eerder meer studenten kiezen voor informatica (of een andere STEM-opleiding) om zulke problemen op te lossen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content