Digitale toepassingen federale overheid groeien sterk

Alexander De Croo © Belga Image

Het aantal digitale interacties tussen burgers en de federale overheid is sinds het begin van deze legislatuur meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit het nieuwe Digitaal Transformatie Dashboard dat minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) lanceert.

De absolute topper in aantal gebruikers is Tax-on-Web, de online aangifte voor de personenbelasting, met een recordaantal van 5,8 miljoen gebruikers vorig jaar.

Het aantal bezoekers van portaalsite MyBelgium steeg tussen eind 2014 en de zomer van 2017 met meer dan 240 procent, tot 63.707 gebruikers. Daarop kunnen burgers en bedrijven met een paar muisklikken een overzicht krijgen van hun persoonlijke dossiers bij de federale overheid. Over dezelfde periode steeg het aantal gebruikers van Police-on-Web (waar je onder meer online klachten kan indienen) met 173 procent tot 6.292 gebruikers.

Online geboorteregistraties meer dan verdubbeld

Ook eBirth, de online geboorteregistratie door zorgverstrekkers aan de Burgerlijke Stand, kende meer dan een verdubbeling, van 27.363 aanmeldingen eind 2014 naar 41.356 aanmeldingen in de zomer van dit jaar.

Bij bedrijven is BizTax de meeste gebruikte online overheidstoepassing. Meer dan drie miljoen Belgische bedrijven doen er vandaag hun vennootschapsbelastingaangifte. Dat is vier keer meer dan drie jaar geleden.

Digitale revolutie

De Dienst Administratieve Vereenvoudiging berekende dat in 2016 de digitalisering van de overheid goed was voor een besparing van 32,4 miljoen euro voor burgers en bedrijven. “We staan nog maar aan het begin van een digitale revolutie bij de overheid”, zegt minister De Croo in een persbericht. “Door de introductie van de eBox kunnen burgers en bedrijven vanaf volgend voorjaar via één plek al hun digitale communicatie met overheden opvolgen. Dat zal de digitalisering van de overheid en vooral het gebruik een extra boost geven.”

Niet bij de koplopers

Wanneer we vergelijken met andere landen, dan zien we dat we nog lang niet tot de koplopers behoren. Op vlak van online interactie met de overheid staat ons land volgens de digitale barometer 2017 op een tiende plaats in de Europese ranglijst.

Partner Content