Digitale tool voor artsen om intrafamiliaal geweld op te merken

© Getty Images/iStockphoto

Een nieuwe digitale tool moet artsen meer bewust maken van intrafamiliaal geweld.

Vlaams huisartsen merken nog te weinig huiselijk en intrafamiliaal geweld op. Daarom heeft artsenvereniging Domus Medica op vraag van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) een digitale tool ontwikkeld om artsen bewust te maken van niet-specifieke kenmerken van dit geweld, melden Domus Medica en de minister in een persbericht.

Wekelijks zitten er bij een huisarts gemiddeld wel twee patiënten in de wachtzaal die het slachtoffer zijn van huiselijk of intrafamiliaal geweld maar er niet mee naar buiten treden, waardoor de arts het ook niet ziet of niet meldt. En dat heeft volgens huisarts Linde Tilley, die de digitale tool ontwikkelde met een psychologe, twee redenen. “Artsen zijn enerzijds niet altijd alert voor niet-specifieke kenmerken van geweld”, zegt Tilley.

Het gaat dan onder meer om psychische ziekten, pijn- en angstklachten, ontwikkelingsachterstand en gedragsstoornis bij kinderen. “Anderzijds moeten we ook af van de handelingsverlegenheid van de arts. Dat is de angst om het probleem bespreekbaar te maken. Daarom leggen we met deze e-learning uit hoe artsen het thema op een niet-oordelende manier ter sprake kunnen brengen. Daarbij ligt de focus op oplossingen zoeken in plaats van veroordelen”, aldus nog Tilley.

Het e-learningtraject biedt aan huisartsen de kans om op zelfstandige basis bepaalde vaardigheden rond de problematiek aan te leren. Het doorlopen van het hele traject neemt overigens 3 uur in beslag. Het e-learningtraject, dat vanaf januari te raadplegen is, biedt huisartsen de kans om bepaalde vaardigheden rond de problematiek aan te leren.

Partner Content