Dip in verkoop van mobiele telefoons

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Gartner zag in het tweede kwartaal de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons lichtjes dalen, maar Samsung en Apple blijven het goed doen.

Gartner zag in het tweede kwartaal de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons lichtjes dalen, maar Samsung en Apple blijven het goed doen.

De verkoop van mobiele telefoons klokte in het tweede kwartaal van dit jaar af op 419 miljoen stuks, aldus Gartner. Het betreft de reële verkoop aan klanten, en niet de door de producenten geleverde toestellen. Het verkoopcijfer betekent een daling met 2,3 procent ten opzichte van het overeenkomstig kwartaal in 2011. In het cijfer van dit jaar zijn smartphones goed voor 36,7 procent (een groei met 42,7%). De daling wordt toegeschreven aan de veranderde economische situatie en een verdere afkalving van de verkoop van gewone mobiele toestellen. Wat de smartphones betreft, zit er een vertraging in door de verwachte aankondigingen van nieuwe toestellen later dit jaar.

Koploper is en blijft Samsung, met een stijging van het verkoopcijfer met 29, procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2011. Het succes van de nieuwe Galaxy S3 speelde hierin een belangrijke rol (met een hoger dan verwachte verkoop, tot 10 miljoen stuks in twee maanden). Vandaag zijn 50,4 procent (45,6 miljoen stuks) van alle mobiele Samsung-toestellen al smartphones. Het Zuid-Koreaanse bedrijf vergroot met deze kwartaalcijfers nog zijn voorsprong op Apple en Nokia.

Apple deed het ten opzichte van 2011 evenzeer puik, met een groei van 47,4 procent. Maar het bedrijf noteerde wel een daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012, met 12,6 procent. Ook voor het derde kwartaal liggen de verwachtingen van Gartner lager, maar dat moet worden gezien als een eventuele stilte voor de iPhone 5 storm. Apple verkocht in het tweede kwartaal 28,9 miljoen toestellen.

Tussen Samsung en Apple staat nog Nokia, dat een lichte verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal boekte, maar ten opzichte van 2011 terrein verloor inzake verkochte aantallen en marktaandeel. In het bijzonder de teruglopende smartphoneverkoop speelt Nokia parten, waarbij de Lumia toestellen (onder Windows) nog geen positie tegenover de Android-wereld hebben gevonden.

De markt voor smartphones bedroeg 154 miljoen stuks en wordt in wezen verdeeld onder Android en Apple’s iOS met respectievelijk 64,1 en 18,8 procent marktaandeel (in mobiele systemen). Windows Phone blijft ver achterop hinken met 2,7 procent van de markt. Alle andere besturingssystemen scoren niet meer dan ‘single digit’ (6% of minder) marktaandelen.

Partner Content