Dit is waarvoor u uw smartphone of tablet gebruikt

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Er mogen dan wel duizenden apps voor smartphones en tablets bestaan, dat wil niet zeggen dat u ze ook voortdurend gebruikt. Uw mobiele toestellen gebruikt u voornamelijk voor e-mail en agendafuncties.

Wie smartphone of tablet zegt, denkt automatisch aan apps: de kleine programmaatjes die extra functionaliteit toevoegen aan uw mobiel toestel. In onze jaarlijkse telecomenquête vroegen we aan de respondenten die aangaven dat ze een smartphone en/of tablet hebben waarvoor ze die toestellen dan voornamelijk gebruiken.

E-mail en agenda op kop

Topantwoord – met stip – blijkt het ‘raadplegen van e-mail’. 8 op de 10 respondenten zegt zijn smartphone hiervoor dagelijks te gebruiken. Bij de bezitters van een tablet blijkt dat 68% te zijn. Daarmee bevestigt de Data News enquête eerdere (buitenlandse) onderzoeken. Samenhangend met e-mail blijkt ook het beheren van een agenda een veelgebruikte functie. 76% doet dit dagelijks met zijn smartphone. Op een tablet is dat welgeteld 1 op de 2.

Nieuws zoeken

U gaat met uw smartphone ook op zoek naar nieuws. Zowat de helft van de smartphonebezitters leest dagelijks nieuws op zijn toestel. Op een tablet – die zich doorgaans iets makkelijker leent tot comfortabel lezen – loopt dat percentage zelfs op tot 66,5%. Ook dagelijks ‘surfen’ – zonder dat verder te specifiëren – scoort erg hoog met 36,5% en 63% respectievelijke smartphone- en tabletgebruikers.

Facebook en Twitter

Misschien ietwat verrassend is dat Facebook en Twitter heel wat minder vaak gebruikt worden dan algemeen verwacht. Ruim een kwart van de ondervraagde smartphonebezitters (26,6%) gebruikt dagelijks de mobiele Facebook-app. De Twitter-applicatie wordt maar door afgerond 19% van diezelfde smartphonebezitters dagelijks opgestart. Op een tablet liggen die percentages iets hoger. Daar worden Facebook en Twitter dagelijks door 32,5% en 21,8% van de tabletbezitters gebruikt.

Gps niet ingeburgerd

Smartphonefabrikanten zoals Nokia mogen dan wel volop inzetten op navigatietoepassingen, vooralsnog gebruiken maar bitter weinig mensen hun smartphone (of tablet) consequent ook als navigatietoestel. Een ruime 32% van de smartphonebezitters doet dit nooit. De helft zegt weliswaar de gps-toepassing af en toe te gebruiken. Bij tablets zegt 6 op de 10 nog nooit zijn tablet als navigatietoestel te hebben gebruikt.

Meer resultaten uit onze 16de telecomenquête leest u in Data News 19/2012 van 7 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content