Dit jaar meer tablets dan desktops

Het aantal verkochte tablets zal dit jaar het aantal desktopcomputers overtijgen. Op termijn zal zelfs de laptop het onderspit delven.

Marktonderzoeker IDC becijfert dat de vaste pc-markt wereldwijd sneller krimpt dan eerst gedacht. Op jaarbasis verwacht het een daling van 4,3 procent. De laptopmarkt gaat er dit jaar nog 0,9 procent op vooruit.

Die daling onder desktops en de beperkte groei bij laptops valt te verklaren door het succes van tablets. IDC verwacht dat er dit jaar 190,9 miljoen tablets worden verkocht. Daarmee overstijgt het toestel de desktopcomputer waarvan er dit jaar slechts 142,1 miljoen zullen worden verkocht.

De laptopmarkt is dit jaar nog goed voor 203,8 miljoen exemplaren, al verwacht IDC dat tablets vanaf 2014 beter zullen verkopen dan laptops. In aantallen spant de smartphone de kroon onder de moderne internettoestellen. Daarvan worden er dit jaar 918,5 miljoen exemplaren verkocht.

Dat de tabletmarkt een stuk van de pc-markt afsnoept is niet onverwacht. Als bedrijven of gezinnen een computer kopen, dan is dat vandaag eerder een laptop dan een desktop. Tegelijk worden tablets door veel gebruikers gezien als goedkoper alternatief voor een tweede of derde computer in huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content