‘Dit smartphone-accessoire spoort aids en syfilis op in 15 minuten’

© Samiksha Nayak, Columbia Engineering

Amerikaanse ingenieurs hebben een goedkoop smartphone-accessoire op punt gezet dat een ware revolutie zou kunnen ontketenen in de opsporing van aids en syfilis.

Voor de eerste keer bootst het toestel namelijk alle mechanische, optische en elektronische functies na van een analysesysteem uit een labo. Dat vertellen de ontwikkelaars aan het medisch Amerikaans tijdschrift Science Translational Medicine.

Alle elektrische energie wordt geleverd door de smartphone. Het kleine accessoire, dat ook op een computer aangesloten kan worden, werd recent getest door gezondheidspersoneel in Rwanda. De medewerkers hebben een druppel bloed van 96 vrouwen geanalyseerd in het kader van een preventieprogramma van aidsbestemming van moeder op kind.

“Onze studie toont dat er een volledige laboanalyse uitgevoerd kan worden met een smartphone-accessoire”, vertelt Samuel Sia, professor aan de Columbia-universiteit in New York en hoofdonderzoeker.

Het accessoire, dat klein en licht genoeg is om het met één hand vast te houden, kan vervaardigd worden tegen een fabrieksprijs van 34 dollar, een veel kleiner bedrag dan de 18.450 dollar van een gelijkwaardige laboratoriumuitrusting.

Het toestel verbruikt zeer weinig elektriciteit, wat van levensbelang is in landen waar de elektriciteitsvoorziening onzeker is. Bovendien is het volgens de ingenieurs ook zeer stevig, vraagt het gebruik niet veel opleiding en moet het niet onderhouden worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content