Doccle rondt de kaap van één miljoen gebruikers

© Doccle

Doccle, het platform voor digitale administratie, overschrijdt de grens van één miljoen gebruikers. Een reeks nieuwe lanceringen en de toenemende focus van de federale overheid op de eBox geven Doccle wind in de zeilen.

Doccle creëert een ecosysteem waarbinnen organisaties, bedrijven en de overheid documenten en facturen kunnen versturen en gebruikers die kunnen beheren. Op dit moment maken al 1 miljoen Belgen daar gebruik van.

Volgens de start-up is de snelle groei te wijten aan de coöperatieve structuur van het platform. “Sinds de oprichting in 2014 is het aantal partners elk jaar verdubbeld. Door deze exponentiële aangroei ontstaat er een ‘netwerkeffect’. Nieuwe coöperanten trekken namelijk nieuwe gebruikers over de streep. Die gaan vervolgens ook met Doccle aan de slag voor het beheren van hun documenten van andere, al aanwezige organisaties”, zegt CEO Bram Lerouge.

Doccle sluit 2017 af met 76 partners. Onder meer Securex, AMDB, IWVA, Vanbreda Risk & Benefits, UZA en AZ Groeninge startten dit jaar met het verzenden van documenten via Doccle. In 2018 plannen ook onder meer het Onafhankelijk Ziekenfonds, de provincie Antwerpen, VIVAQUA, Prayon, Sibelga, Umicore en Partena de lancering van Doccle.

Elektronische brievenbus

Doccle verwacht dan ook dat deze groei zich volgend jaar al voortzetten. De toenemende focus van de federale overheid op de eBox is hier één reden van. De eBox is de elektronische brievenbus die elke Belg vanaf 2018 krijgt voor pensioensdocumenten en andere administratie van de federale overheid. Iedereen kan deze nu al raadplegen en beheren via Doccle.

Lerouge: “In het kader van haar ‘digital first’-beleid schakelt de overheid de campagne rond de eBox in een hogere versnelling. Administratieplatformen zullen daardoor boomen en wij staan klaar om de burgers bij te staan bij het beheren van hun administratie. Of de documenten nu door bedrijven of door de overheid wordt verzonden, maakt voor de ontvanger weinig uit. Doccle centraliseert alles op één plek. Je hebt toch ook maar één brievenbus?”

Privacy

Doccle is een coöperatieve vennootschap waarbij de partners eigenaar zijn van het platform. Gegevensbescherming wordt gegarandeerd omdat het ‘ownership’ van de data verspreid zit over de verschillende partners, vergelijkbaar met het mechanisme achter blockchaintechnologie.

“Door onze specifieke bedrijfsstructuur is het ondenkbaar dat giganten als Facebook of Amazon morgen Doccle opkopen en daarmee toegang krijgen tot de privédata van de administratie van de Belgen. Privacy en security zitten als het ware ingebakken in het Doccle-DNA”, verzekert Lerouge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content