Dollar nekt ook toestelverkoop

© iStock

Er worden dit jaar meer smartphones, pc’s en tablets verkocht dan vorig jaar. Maar we geven er een pak minder aan uit.

Dit jaar gaan er zo’n 2,5 miljard desktops, laptops, tablets, telefoons en andere ‘computing devices’ over de toonbank. Dat zijn er 1,5 procent meer dan vorig jaar. Maar daarmee is het goede nieuws gezegd, want aanvankelijk voorspelde Gartner, dat ook deze cijfers samenstelde, een groei van 2,8 procent.

Minder geld, meer telefoons

Opmerkelijk is dat het totale bedrag dat we wereldwijd uitgeven voor het eerst sinds 2010 daalt. Vorig jaar kwam dit neer op 641 miljard dollar. Dit jaar stranden we op 605 miljard dollar. Wel verwacht Gartner in de twee volgende jaren een stijging, maar geen die boven het niveau van vorig jaar uitkomt.

.
.© gartner

Dat heeft onder meer te maken met prijsstijgingen veroorzaakt door de sterke dollar ten opzichte van andere munten. Daardoor gaan klanten minder snel over tot aankoop. De grote uitzondering zijn mobiele telefoons, zeker in China, die nog steeds goed over de toonbank gaan.

Ook de zakelijke IT-markt kreunt onder de koersschommelingen. Zo schreven we begin deze week nog dat de stijgende dollar ook een hap nam uit de uitgaven in IT. Al benadrukte Gartner daarbij expliciet dat het niet gaat om een crash van de markt.

Tablets & smartwatches

Daar tegenover staat een vertraagde aankoop in West-Europa, Rusland en Japan voor pc’s. Vorig jaar kende de markt een heropleving door de overstap naar XP, maar dit jaar worden die toestellen dus niet vervangen en zakt de pc-markt weer van 277 miljoen in 2014 naar 251 miljoen in 2015.

Tot slot hebben ook relatief nieuwe toestellen het moeilijk: “De tabletmarkt heeft vandaag minder kopers die een eerste toestel kopen, de toestellen gaan langer mee maar er is geen innovatie om een nieuwe aankoop te stimuleren”, zegt Researchdirecteru Roberta Cozza van Gartner. “Tegelijk is de meerwaarde van een smartwatch voor de gemiddelde gebruiker nog steeds te klein.” Cozza concludeert dat tablets ‘leuk om te hebben’ zijn, maar minder cruciaal zijn dan smartphones, waardoor ze minder vaak worden vervangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content