Domeinkaper moet Beflius.be teruggeven
Een Amerikaan die een domeinnaam registreerde om klanten van Belfius te misleiden moet de naam overhandigen aan de Belgische bank. Het is een van de dertigtal klachten die jaarlijks binnenkomen over domeinen.
Een Amerikaan die een domeinnaam registreerde om klanten van Belfius te misleiden moet de naam overhandigen aan de Belgische bank. Het is een van de dertigtal klachten die jaarlijks binnenkomen over domeinen.
De domeinnaam werd in juni 2012 geregistreerd schrijft Journalinks.be. Hoewel er volgens het verslag van betwistingscommissie Cepina niet staat dat de site werd gebruikt om zich voor te doen als Belfius.be, werd de bijna gelijknamige site wel gevuld met links van verschillende producten en diensten van concurrerende banken.
Cepina, de geschillencommissie voor domeinnamen heeft nu besloten dat de domeinnaam moet worden overhandigd aan Belfius, die de site intussen heeft afgesloten.
Dergelijke technieken worden cybersquatting genoemd. Daarbij gaat iemand met slechte bedoelingen de naam van een bedrijf, merk, product of dienst registreren hetzij met één of enkele tekens verschil. Bijvoorbeeld F0rtis.be, Micro-soft.be of in dit geval Beflius.be.
Omwille van de gelijkenis komen veel bezoekers toevallig op de site terecht. Als de site zich op dat moment voordoet als de originele website, kunnen gebruikers worden opgelicht.
Meestal merken
Hoewel banken aantrekkelijk zijn voor oplichters maken ze niet het merendeel uit van de geschillen. “Het zijn vooral merken en sinds een aantal jaren zien we dat er zelfs meer internationale dan nationale bedrijven komen aan kloppen om hun merknaam te beschermen”, zegt Peter Vergote, jurist van DNS.be.
Wie zijn (bedrijfs)naam of merk misbruikt ziet in een webadres kan daarvoor klacht neerleggen bij de geschillencommissie Cepina. Die oordeelt dan of de naam al dan niet moet worden overgedragen.
Verliezer betaalt
In principe wordt een klachtenprocedure binnen de twee maanden afgerond en kost de aanklager 1.750 euro. “Maar wanneer de indiener die zaak wint, dan gaat DNS.be die volledige administratieve procedurekost terugbetalen en nadien terugvorderen van de verloren partij.”
Het gaat overigens niet altijd over foutieve namen. Soms wordt ook de correcte naam voor de neus van de legitieme eigenaar weggekaapt. Zo won de Chinese telecomreus Huawei in februari nog een zaak waarbij het Huawei.be in handen kreeg.
Volgens vergote komen er jaarlijks 30-35 geschillen bij Cepina terecht, een cijfer dat de laatste jaren stabiel blijft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier