Dominante positie van Belgacom onaangetast

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Na 15 jaar liberalisering blijft Belgacom de Belgische telecommarkt beheersen. Amper 7 tot 8 procent van de ondervraagden in de Data News telecomenquête is bereid om van operator te veranderen. Is er dan in al die tijd niets veranderd?

Sinds de liberalisering op 1 januari 1998, blijkt de Belgische telecommarkt nog steeds gedomineerd door Belgacom. Het marktaandeel klokt af op bijna 53 procent voor vaste telefonie, 59 procent voor mobiele telefonie en 36 procent voor datanetwerken binnen bedrijven. Ook als netwerkintegrator blijkt Belgacom – of mogen we nog Telindus zeggen – de markt te domineren met 40 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse telecomenquête van Data News die dit jaar voor de 16de keer telefonisch afgenomen werd onder bijna 1.000 respondenten.

Kleine bereidheid tot veranderen

De dominantie van de historische operator is een feit, en veel beterschap lijkt er ook niet aan te komen. Amper 7 procent van de ondervraagden geeft aan dat zijn bedrijf van plan is om binnen nu en 12 maanden van operator te veranderen voor vaste telefonie. Bijna de helft van de respondenten zegt zelfs nooit van operator veranderd te zijn. Ook voor mobiele telefonie jeuken de voeten niet echt: ook hier is amper 7% van plan om het komende jaar een andere operator te kiezen.

“Dit verbaasde me vorig jaar al, en nu nog meer. Niet willen veranderen van operator is contradictorisch met heel het concept van sourcing en bijbehorende kostenbesparingen waar je eigenlijk wel open moet staan voor verandering”, zegt Martine Tempels, senior vp Telenet for Business, die de cijfers in Data News analyseerde.

Weinig animo voor 4G

Een opmerkelijk resultaat is verder dat er bij de Belgische bedrijven maar bitter weinig animo is voor supersnel mobiel internet van de vierde generatie: 4G oftewel de LTE-technologie waarin operatoren momenteel investeren. 4 op de 5 bedrijven zit er niet op te wachten. Zo’n 11% wil daarentegen zo snel mogelijk overschakelen op 4G. Zo’n 3,6% en 2,2% van de respondenten plant een overstap naar 4G in respectievelijk 2013 en 2014. Dat contrasteert scherp met de groeiende populariteit van wifi binnen bedrijven. Bijna alle Belgische ondernemingen blijken vandaag draadloze wifi-oplossingen in huis te hebben.

Pannes komen vaak voor

Op de vraag of het bedrijf de jongste 12 maanden te kampen kreeg met een netwerkpanne, antwoordt 35% ontkennend. Maar net niet 1 op de 2 zegt wel een panne ondervonden te hebben. Het merendeel betrof gelukkig pannes die minder dan een dag (19,1%) of zelfs minder dan een uur (15,6%) of een half uur (5,8%) duurden. 7,3% zegt last gehad te hebben van een netwerkpanne die langer dan een dag aanhield. 69% van de respondenten zegt wel dat er een backup-oplossing voorhanden is binnen het bedrijf.

Data News organiseerde naar aanleiding van de enquête ook een rondetafelgesprek met telecomverantwoordelijken binnen bedrijven. Het verslag én de uitgebreide resultaten van onze enquête leest u in Data News 19/2012 van 7 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content