Dominique Leroy: ‘Belgacom zal het onvermijdelijk met minder personeel moeten doen’

© Belga

De nieuwe baas van Belgacom, Dominique Leroy, zegt in een interview met Knack waar het op staat: Belgacom wil niet langer een melkkoe zijn voor de Belgische overheid en zal het in de toekomst ‘onvermijdelijk’ met minder personeel moeten doen.

Dominique Leroy (49) is sinds zes maanden de opvolgster van Didier Bellens als ceo van Belgacom. Het telecombedrijf, waar de overheid 53 procent in heeft, werd jarenlang door de politici als een melkkoe gezien. Vorig jaar ontving de overheid bijvoorbeeld nog 450 miljoen euro aan dividend. Daar wil Leroy een eind aan maken: ‘Ik heb een directe stijl en heb dus meteen bij mijn aantreden gezegd dat dit zo niet verder kon’, zegt ze. ‘De overheid heeft die koeswijziging aanvaard.’

Het hoge dividend was ook niet meer vol te houden, Belgacom ging de voorbije jaren zelfs lenen om de hoge dividenden te kunnen betalen.

Leroy: Dat is de laatste drie jaar inderdaad gebeurd. In die periode is er eigenlijk tweehonderd miljoen te veel uitgedeeld. Daarmee is het bedrijf niet in gevaar gebracht, maar je leent natuurlijk best niet te lang om een te hoog dividend te kunnen uitkeren. En Belgacom heeft in die periode een zeer gulle dividendenpolitiek gevoerd. Het keerde toen een dividend uit met een rendement van 19 procent, terwijl de rente op een spaarrekening nauwelijks nog twee procent is. We gaan nu over naar een dividendrendement van zes à zeven procent, wat nog steeds zeer vrijgevig is.

De kostenstructuur van Belgacom ligt hoger dan vergelijkbare bedrijven in onze buurlanden?

Leroy: Klopt, daar moeten we iets aan doen en dat kan op twee manieren. Ofwel moet onze omzet groeien: hoe kunnen we nieuwe diensten, producten, oplossingen aanbrengen waar we meer geld mee kunnen verdienen? Ofwel moet we samen met de sociale partners onze kosten drukken: waar kunnen we besparen? Ik werk aan beide.

Belgacom telt in België bijna 15.000 personeelsleden, als u zegt dat de kosten te hoog liggen, heeft u het vooral over de loonkosten?

Leroy: Ja, en die moeten verminderen. Ik ga niet het salaris van onze werknemers verminderen, dat doe je niet, dat is niet meer van deze tijd. Belgacom werkt echter met veel onderaannemers en we zijn aan het kijken of we niet minder beroep op hen kunnen doen. Zo zouden we kunnen besparen. Dat betekent wel dat ons personeel flexibeler moet worden, dat het makkelijker van functie moet kunnen veranderen, de juiste bijscholing moet krijgen enzovoort. Daarover praten we vandaag met onze sociale partners.

Zal Belgacom het zelf ook met minder personeel moeten gaan doen?

Leroy: Dat is onvermijdelijk.

Met hoeveel volk zal Belgacom het minder moeten doen?

Leroy: Daar kan ik geen cijfer opplakken, dat zal voornamelijk afhangen van hoe snel we kunnen groeien, hoe snel we terug echt op de kaart staan. Als we onze job goed doen en meer Proximus-producten kunnen verkopen, zal ik de personeelskosten minder hard moeten drukken. Op termijn zullen we dus zeker minder werknemers tellen, tenzij we plots een goudmijn ontdekken en we snel kunnen groeien, maar spijtig genoeg heb ik die nog niet gevonden.

Het volledige interview met Dominique Leroy leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content