Domino’s test pizzabezorging met drones

© .
Wim Kopinga Freelance journalist

Pizzaketen Domino’s wil de eerste commerciële dronebezorgservice opstarten. Daarvoor wil het bedrijf eind dit jaar in Nieuw-Zeeland. Volgend jaar wil het bedrijf ook in België gaan testen.

Omdat het aantal leveringen voor het bedrijf blijft stijgen, is het ‘voortdurend op zoek naar innovatieve en futuristische manieren om onze klanten te bedienen en de levertijd te verkorten’, klinkt het tegen persbureau Reuters. Klanten krijgen alleen een bezorging per drone wanneer dat ook daadwerkelijk tijd uit kan sparen.

In eerste instantie wil het bedrijf in Nieuw-Zeeland beginnen, omdat daar de regels het best zouden zijn. Ook gaat het om een dunbevolkt gebied en is er weinig vliegverkeer boven het land. Hierdoor zijn er weinig fysieke problemen, al zijn er nog wel andere obstakels: op dit moment is de wetgeving zo dat degene die een drone bestuurt hem altijd moet kunnen zien. Omdat het weinig nut heeft om per drone te bezorgen als er iemand altijd in de buurt moet zijn, moet hier nog verandering in komen.

Binnenkort kan Domino’s wel naar andere landen uitwijken, omdat ze daar bezig zijn met versoepeling van de wetgeving. In Australië wijzigt de wetgeving rond drones volgende maand, waardoor dronebezorging legaal wordt. En in de Verenigde Staten gebeurt dat zelfs al aanstaande maandag, op 29 augustus.

Domino’s zal dan niet de enige zijn die voor bezorging per drone kiest, want ook bedrijven als Amazon en Google willen ermee experimenteren.

Ook naar België

Domino’s zegt zelf dat het in 2017 in nog meer landen wil gaan experimenteren. Naast Frankrijk, Nederland, Duitsland en Japan staat België ook op het verlanglijstje van de pizzaketen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content