Doodvonnis SIS-kaart nogmaals getekend

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Riziv bouwt het bestaande CareNet-netwerk voor ziekenhuizen en verzekeringsinstellingen verder uit. Bedoeling is om zo tegen 2013 de SIS-kaart te vervangen door de elektronische identiteitskaart.

Het Riziv bouwt het bestaande CareNet-netwerk voor ziekenhuizen en verzekeringsinstellingen verder uit. Bedoeling is om zo tegen 2013 de SIS-kaart te vervangen door de elektronische identiteitskaart.

CareNet is het telecommunicatienetwerk dat al sinds 2002 bestaat en professionelen van de gezondheidssector – ziekenhuizen en verzekeringinstellingen – verbindt. Momenteel zijn er zo’n 190 ziekenhuizen aangesloten. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) gaat het netwerk nu verder uitbouwen, zodat zorgverleners zicht krijgen op de rechten van de patiënten. Dat moet ervoor zorgen dat personen met bijvoorbeeld een laag gezinsinkomen én een recht op hogere terugbetaling van de ziektekosten vlotter van die rechten kunnen genieten. Tegen 2013 wil het Riziv dit ‘MyCareNet’ operationeel hebben.

Daarnaast werkt het Riziv ook ijverig verder aan Recip-e: het elektronisch voorschrift waarover we in het verleden al uitgebreid bericht hebben. De arts verstuurt daarbij het medisch voorschrift van de patiënt elektronisch naar de apotheker. De patiënt meldt zich bij de apotheker aan via zijn elektronische identiteitskaart. Het project, dat de steun van de regering krijgt, ging in 2001 (!) al van start met een werkgroep van de FOD Volksgezondheid. Verschillende test- en onderzoeksfasen volgden. Doelstelling is de invoering van het elektronisch voorschrift in januari 2011.

Puzzelstukjes

Als alles volgens plan verloopt, zou tegen 2013 de verschillende puzzelstukjes in elkaar vallen, en zou de SIS-kaart verdwijnen. Maar dat is zeker geen verrassing: al jaren wordt het einde van de kaart gepredikt. In september vorig jaar nog, liet toenmalig Minister van Vereenvoudigen en Ondernemen Vincent Van Quickenborne zich ontvallen dat de eID de SIS-kaart kan vervangen.

Lees zeker ook ons dossier ‘IT in de apotheek’ dat vorig jaar verscheen in Data News nummer 20 (29/05/2009) en waarin we het al uitgebreid over MyCareNet en Recip-e hadden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content