Doorbraak IBM in geheugenopslag

© REUTERS

Wetenschappers van IBM hebben een doorbraak bereikt op het gebied van geheugenopslag. Daardoor kunnen telefoons onder meer sneller worden opgestart en gaat bij uitschakeling geen data verloren. Ook gaat de technologie veel langer mee, meldt IBM.

De wetenschappers wisten op betrouwbare wijze drie bits aan data per cel op te slaan waarbij gebruik werd gemaakt van de nieuwe geheugentechnologie phase-change memory (PCM). Hierdoor is snelle en makkelijke opslag mogelijk die nodig is om de groei aan data van mobiele apparaten en het Internet of Things aan te kunnen.

Met PCM gaat bij uitschakeling onder meer geen data verloren, terwijl dit bij dynamic random-access memory (DRAM) wel het geval is. Ook gaat de technologie tien miljoen schrijfcycli mee, tegenover maximaal drieduizend bij de gemiddelde usb-stick.

IBM denkt dat er zowel op zichzelf staande PCM-applicaties kunnen komen, evenals hybride versies. Zo zou het besturingssysteem van een mobiele telefoon kunnen worden opgeslagen in PCM, waardoor de telefoon in slechts een paar seconden kan worden opgestart. In de zakenwereld zouden ondernemers daarnaast hun databases in PCM kunnen onderbrengen voor razendsnelle gegevensverwerking voor online-applicaties waarbij snelheid van groot belang is, zoals financiële transacties. (ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content